Hoppa till sidans innehåll
Foto: Erik Danielsson

Intern konkurrens i EC-finalen

2017-03-20 13:19
När Europacupen snart är slut står det fortfarande mycket på spel för de svenska åkarna. Parallellen som avgörs i finska Jyväskylä blir helt avgörande för den totala cupen.
  • Uppdaterad: 2017-09-07 12:44

Efter en grym säsong från många av svenskarna är de faktiskt varandras största hot.

I damklassen ligger Clara Månsson, Landskrona Ski-Club, på tredje plats, på 421 poäng. 50 poäng bakom tvåan Kristine Gullachsen från Norge som har 471. Men tätt där bakom ligger också Thea Wallberg, Åre SLK, på femte plats, bara 13 poäng bakom pallplaceringarna med 408 poäng. Däremellan på fjärde plats finns österrikiskan Katharina Ramsauer på 412 poäng. Damernas totalvinst har redans säkrats av kazakstanska Ayaulum Amrenova.

Hos herrarna är det ännu tätare där Albin Holmgren, Åre SLK, leder totalcupen inför sista deltävlingen på 574 poäng. 77 poäng bakom ligger klubbkamraten Loke Nilsson på andra plats med 497 poäng. Men därefter blir det spännande på riktigt. Trea ligger ryssen Evgeny Edrovic på 438, som tyvärr inte kommer till start på grund av en skada, vilket öppnar upp för både Anton Axellie, Örebro SLK, och Oskar Elofsson, Landskrona Ski-Club, som ligger på 4e och 5e plats med 427 respektive 420 poäng inför dagens tävlingar. Inte långt bakom dem hotar britten Thomas Gerken Shofield på 408 poäng.

Pressen är såklart stor inför den avgörande tävlingen, och efter gårdagens singel vet åkarna vad de ska förvänta sig.

– Backen är tight och isig, det passar mig perfekt, säger gårdagens bronsmedaljör Loke Nilsson.

Loke som tagit fyra pallplaceringar i år vet också varför det gått bra.

– Inför denna säsongen har jag jobbat med att få fokus på rätt saker, då har det mentala jobbet varit fokus nummer ett. Jag har gjort detta genom att hålla mig skadefri och få kontinuerlig träning vilket har hjälpt mig bygga upp självförtroendet och tro på min förmåga, förklarar han.

Albin som leder cupen kan bli sämst tvåa totalt, och det trots sin unga ålder, blott 15 år. Singeltävlingen gick inte som han hade tänkt där han slutade på 13:e plats, men han ser positivt på dagens möjligheter.

– Det känns bra, lite besviken men det är en ny dag idag. Backen passar mig ganska bra, men det är väldigt tajt mellan puckarna så man måste vara snabb i benen.

Albin som haft fem pallplaceringar i år har också två vinster, båda just i parallell.

– Jag tror det är en fördel för mig att det är parra. Jag gillar formatet och jag har gjort bra resultat i de parallelltävlingarna som varit.

Tävlingen börjar med kval 15.30 svensk tid, och parallellfinaler från klockan 18.00. Hela tävlingen går att se här.

Skribent: Ludvig Fjällström
Epost: Adressen Gömd

HUVUDSPONSOR

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
SAS_boka-vinst
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 010-708 69 00
E-post: This is a mailto link