Hoppa till sidans innehåll

Uppladdning i Ruka

2016-12-06 17:30
Puckellaget är i Finland och kör de sista träningsdagarna inför världscuppremiären i Ruka på lördag, och huvudtränare Lasse Fahlén är nöjd med åkarnas form inför säsongen. Foto: Anders Olofsson/SSF
  • Uppdaterad: 2017-09-07 12:44

Det är med hög förväntan de svenska åkarna gör sig redo för puckeltävling och trots att det är vc-premiär för många är det ett lugnt lag som förbereder sig.

– Än så länge är det som en vanlig träning bara. Vi har kört många träningstävlingar under försäsongen och då har vi lagt mycket fokus på att de ska leverera när det gäller. Det har gjort att de redan nu är ganska vana vid att behöva prestera på beställning.

Men när de på torsdag får tillgång till tävlingsbacken kommer det ändå bli lite skillnad på träningsförhållandena.

– Det som är den stora skillnaden från vanlig träning till vc-träning är att det är så mycket mer folk då. Alla världsåkare är där och det blir lite stökigare i backen vilket kan vara lite nytt för några av åkarna. Men jag tror inte det ska vara några problem. De är så trygga redan, fortsätter Lasse.

Många av debutanterna är med för att skaffa sig lite erfarenhet från världscupen. Det ligger inga större prestationskrav på de som är nya utan mer att de ska vara med och testa på hur det är att köra med världseliten, men det innebär inte att det inte är duktiga åkare som kommer stå på start.

– I år ligger vi bättre till än förra året. Vi har fått mer och bättre förberedelse i år och åkarna har framförallt blivit mycket mer säkra på att göra hela tävlingsåk snarare än att bara träna på ett specifikt hopp. Det gör att de kan åka snabbare och gå större på hoppen, säger Lasse

En av åkarna som tagit ett steg upp är Clara Månsson som åker för Landskrona Ski-Club.

– Clara är duktig när det verkligen gäller. Hon sätter sina åk på träningstävlingarna och hennes åkning har börjat stämma bättre också vilket gör att hon kan åka snabbare. Sen har hon utökat sina trick också så hon kan göra både en framåtvolt och en bakåtvolt.

På lördag drar tävlingarna igång 18.40 och du kan följa resultaten på FIS hemsida.

Skribent: Erik Danielsson
Epost: Adressen Gömd

HUVUDSPONSOR

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
SAS_boka-vinst
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 010-708 69 00
E-post: This is a mailto link