Hoppa till sidans innehåll

Alla barn har rätt


Under 2018 kommer Svenska Skidförbundet tillsammans med Unicef Sverige och Håll Sverige rent att genomföra det spännande pilotprojektet Alla barn har rätt till fysisk aktivitet och lek i en skräpfri miljö.

Projektet stöttar kommuner, skidanläggningar och föreningar i arbetet med att inspirera fler barn till fysisk aktivitet, att erbjuda barn olika sätt att leka och glida på snö och även få barnen att söka sig till föreningslivet – allt för att skapa en livslång relation till rörelse och natur.

LÄS MER: Pressmeddelande Alla Barn har rätt

Först ut bland kommunerna är Östersund där vi inleder med följande fyra fritidshem:

  • Arnljotskolan,
  • Körfältsskolan,
  • Tavelbäcksskolan,
  • Vallaskolan

...för att sedan addera fler. Cirka 650 barn kommer under 2018 att ingå i projektet och målet är att aktiviteter på snö ska bli ett återkommande och hållbart inslag under fritidshemstiden – i många år framöver.

Alla barn har rätt kommer att genomföras på fritidshemmen i Östersund under veckorna 5–8 med avslutning den 24 och 25 februari i Vinterparken under Nordiska Vinterspelen i Östersund.

Utbildning av personal och gymnasieelever

Innan projektet drar igång utbildas personalen på fritidshemmen. Efter en inledande träff genomförs även en utbildningsdag utomhus, både i närmiljö och på de deltagande anläggningarna.

Elever på  Barn- och fritidsprogrammet på Wargentin gymnasiet har en central roll som ledare under aktiviteterna. Deras gymnasielärare har tillsammans planerat tiden så att eleverna via många olika ämnen (pedagogiskt ledarskap, filosofi, Idrott och hälsa, praktikuppgift) får utbildning i Alla barn har rätt.

Efter utbildningen kommer cirka fem gymnasieelever per fritidshem planera och genomföra härliga vinterdagar på snö med barnen.

Svenska Skidförbundet, Unicef Sverige och Håll Sverige Rent står för utbildningsmaterialet och alla utbildningstillfällen.

Informationsblad Alla barn har rätt

Informationsblad Alla barn har rätt i Östersund (PDF)

Under 2019 kommer projektet utökas med ytterligare två kommuner: Ulricehamn och Skellefteå.

Tveka inte att kontakta oss om du har några frågor om Alla barn har rätt.

Uppdaterad: 01 NOV 2017 11:52
Skribent: Charlotta Bürger Hyllienmark

HUVUDSPONSORER

KOMPIS TILL ALLA PÅ SNÖ

FB TW

Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 010-708 69 00
E-post: This is a mailto link

Se all info