Hoppa till sidans innehåll

IK Rex har träning för alla året runt

2017-06-22 11:10
I uppländska Ottarsborg bedriver skidföreningen IK Rex träningsverksamhet för alla åldrar året runt. Kärnvärdet i föreningen är gemenskap och alla kan vara med på träningspassen.
  • Uppdaterad: 2017-06-22 11:13

– Vi är en relativt liten förening, men vi har ett stort åldersspann. När vi tränar tillsammans utgår man från den egna förmågan istället för att träna i åldersgrupper. Därmed blir det möjligt för alla att delta, berättar Jonas Karlberg, som är tränare i klubben.

IK Rex bjuder in sina medlemmar till träningsträffar både vinter- och sommartid.
– Efter skidsäsongen har vi en månads uppehåll, men i maj börjar vi med gemensam intervallträning. Vi har även cykelpass där alla utgår från samma ställe men sedan cyklar olika sträckor beroende på färdighet, berättar Jonas Karlberg och fortsätter:
– I juli åker vi alltid på ett fem dagar långt sommarläger. Då blir det lite multisport med bland annat kanot och orientering, men framförallt fokuserar vi på löpning, cykling och rullskidor.

Pär Ohlström är ordförande i föreningen och har varit med i många år.
– På sommaren har vi två träningar i veckan. Det är lagom. Det är viktigt att träningsgrupper är lite större så att det blir roligt. Om det blir för många aktiviteter så kanske folk inte dyker upp, säger han.

När hösten kommer drar föreningen igång med styrketräning två gånger i veckan. Men den funderar man på att börja med tidigare på sommaren, berättar Jonas.
Även på hösten bjuder man in till två barmarksläger – ett på hemmaplan med en övernattning i föreningens egen gympahall, och ett lite längre läger som pågår från fredag till söndag.

Därefter kommer förhoppningsvis vintern.
– Det första skidlägret har vi i november. Sedan har vi vårt traditionella stora läger en onsdag till söndag i december. Då åker vi buss till Bruksvallarna. I vintras deltog cirka 50 personer på det lägret, berättar Jonas.

Även om träningen är öppen för alla gäller vissa restriktioner vad gäller åldrar.
– Vi vill skapa ett sug efter att få åka på läger och vill inte att man är med för tidigt. Från åtta års ålder får man vara med på hemmalägret med en övernattning på hösten. Den huvudsakliga träningen här är egentligen att vara på ett läger med övernattning. Från det år man fyller elva får man även åka med på vinterlägret i Bruksvallarna och från 14 år är man med på hela upplägget, säger Jonas.

Men även de minsta kan vara med på Barnens multisport.
– I den här sommaraktiviteten samlas vi på fredag morgon. Sedan tar alla sig till skärgården genom att till exempel cykla, gå och paddla. Vid mål har vi femkamp och sedan sover vi över, berättar Pär Ohlström.

Föreningen tjänar pengar på exempelvis försäljning av hamburgare, men framförallt genom det hårda jobb man lagt ner på den egna tävlingen Ottdalsloppet, som numera ger en bra intäkt.

 

Läs mer om Ottdalsloppet

Skribent: Katarina Medveczky
Epost: Adressen Gömd

HUVUDSPONSOR

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Puff_BättreSkidteknik_215
150504-Puff-Skideoteket-215-135
Sporrong shop
SAS_boka-vinst
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 010-708 69 00
E-post: This is a mailto link

Se all info