Hoppa till sidans innehåll
Foto: CARL SANDIN

Johan Olsson avslutar sin elitkarriär

2017-04-12 16:30
Johan Olsson har bestämt sig. Det blir ingen fortsatt elitsatsning på skidor och därmed inte heller någon satsning mot OS i Pyeongchang.
  • Uppdaterad: 2017-04-12 16:57

– Jag har inte längre den stora motivation som krävs för att fortsätta min elitsatsning och all den uppoffring den medför, säger Johan.

Det är inte för inte som Johan Olsson, Stockviks SF, har fått Bragdguldet för sina framgångar i skidspåret. Med sina 14 OS- och VM-medaljer är han en av de manliga svenska åkare som tagit flest mästerskapsmedaljer genom tiderna. Endast Gunde Svan och Sixten Jernberg har tagit fler med sina 17, respektive 15 medaljer.

VM-femmilen i Val di Fiemme 2013, då han vann överlägset genom att dra ifrån det övriga fältet tidigt i loppet, kommer finnas kvar i folks minnen under lång tid framöver.

I vinter var den målmedvetne och fokuserade längdstjärnan tillbaka i landslaget efter ett år med långloppssatsningar. Han deltog på världscuptävlingar och på VM i finska Lahtis. Femmilen i Lahtis i mars blev hans sista tävling för säsongen. Och även karriärens sista tävling för landslaget.
– Det kräver enormt mycket att ligga på topp som elitidrottsman. Inte bara av mig själv, utan även av min omgivning. Min familj får göra stora uppoffringar för att jag ska kunna åka skidor, särskilt min fru Anna, berättar Johan Olsson och fortsätter:
– Förutom den enorma träningsinsats som behövs året runt, är det en ständig oro att bli sjuk. Jag har tillbringat mycket tid borta från familj och vänner för att inte utsätta mig för smittorisk inför stora tävlingar. Om det ska vara värt det måste jag känna att jag kan fortsätta att prestera i den absoluta världstoppen. Efter mycket funderingar känner jag nu att jag inte längre har den motivationen.

Som elitidrottsman är Johan van vid att sätta upp mål och det är något han kommer dra nytta av på flera sätt.
– Jag har hållit en hel del föreläsningar om hur man jobbar med målsättning. Nu vill jag utveckla det. Jag har även skrivit två böcker i ämnet och funderar på att skriva en tredje, berättar Johan.

Det som emellertid ligger närmast i tid för Johan är att göra En svensk klassiker.
– Jag har länge varit nyfiken på att göra klassikern och kommer börja med Vätternrundan i juni och avsluta med Vasaloppet i mars. Det ska bli spännande och intressant att prova på den här utmaningen. Simningen blir definitivt det svåraste för mig, berättar Johan.

På Svenska Skidförbundet ser man med blandade känslor på att Johan lämnar elitskidåkningen.
– Vi är ledsna för att se Johan Olsson lämna landslaget. Han har bidragit väldigt mycket till svensk skidsport, både genom sina framgångar i spåret, men också genom att vara en fin förebild för kommande skidåkare. Men Johan har haft en lång karriär och vi förstår att det nu är dags för honom att gå vidare. Vi önskar honom stort lycka till i framtiden, säger Johan Sares, längdchef på Svenska Skidförbundet.

 

Fakta Johan Olsson:
Född: 19 mars 1980
Bor: Sundsvall
Klubb: Stockviks SF
Skid-, stav, pjäxmärke: Fischer, Swix, Alpina
Meriter:
OS-medaljer: 2 guld, 1 silver, 3 brons
VM-medaljer: 2 guld, 4 silver, 2 brons
SM-medaljer: 1 guld, 6 silver, 6 brons
Världscupsegrar: 6

Skribent: Katarina Medveczky
Epost: Adressen Gömd

HUVUDSPONSOR

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Puff_BättreSkidteknik_215
150504-Puff-Skideoteket-215-135
Sporrong shop
SAS_boka-vinst
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 010-708 69 00
E-post: This is a mailto link

Se all info