Hoppa till sidans innehåll

Unga Ledare förmedlar kompetens

2017-09-08 08:09
Med grunden i Svenska Skidförbundets initiativ Unga Ledare, där verksamhetsidén är att rekrytera och framförallt behålla yngre som ledare inom längdskidsporten, driver Västerbottens disktriktsförbund ett framgångsrikt arbete.
  • Uppdaterad: 2017-09-08 08:09

– Målet är att skapa skidåkarglädje och gemenskap, säger Veronica Dahlberg i distriktets Längdkommitté. 

Unga ledare Västerbotten jobbar för att inspirera barn och ungdomar att träna längdskidor.
– Det handlar om att skapa förutsättningar för rolig träning, teambuilding och kamratskap. De unga ledarna ska vara förebilder för våra skidungdomar och sprida en känsla av gemenskap och glädje. Rekrytering och utbildning av nya ledare sköter de på egen hand, med utgångspunkt i policydokument som de själva har skrivit, berättar Veronica.

Unga hjälper unga
Västerbottens unga ledare är mellan 16 och 30 år, alla som vill vara ledare är välkomna. I uppgifterna ingår att vara med på två barmarksläger under sommaren och på ICA- och Folksam-cuperna. Ledarna har också några planeringsträffar och en utvärderingsmiddag varje år.
– Det är lättare för ungdomarna att knyta an och relatera till yngre som själva åker skidor eller nyligen har slutat tävla. De här ledarna har gått på skidgymnasiet i nutid, nyfikna ungdomar kan få svar på sina frågor. De gör intryck. Ett exempel är när min son kom hem från sin första Kalle Anka Cup, han var helt salig och berättade om alla nya kompisar han fått – många av dem var ledare, säger Veronica.

Mellan 10 och 20 unga ledare är engagerade, tre av dem sitter i Västerbottens Längdkommitté. Evelina Lundqvist har varit Ung Ledare i fyra år.
– Under skidgymnasiet blev jag skadad, jag såg det här som en bra väg att kunna fortsätta inom skidåkningen. Och när jag väl hade varit med ungdomarna ute på tävling en gång, så var jag fast. Det är så häftigt att få uppleva deras glädje till sporten och se deras utveckling som personer. 

Evelina hoppas att projektet ska leva vidare länge.
– Det finns så mycket kompetens hos unga åkare som väljer att avsluta sin egen satsning, det är givande för alla om de kan bidra genom att vara ledare.

 

Text: Elisabeth Hansson
Foto: Västerbottens distriktsförbund

Skribent: Katarina Medveczky
Epost: Adressen Gömd

HUVUDSPONSOR

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Märkesjakten
150504-Puff-Skideoteket-215-135
Puff_BättreSkidteknik_215
SAS_boka-vinst
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 010-708 69 00
E-post: This is a mailto link

Se all info