Hoppa till sidans innehåll

Beslut under FIS Calendar Conference

2017-06-18 16:32
Det internationella skidförbundet (FIS) höll sitt vårmöte 24–27 juni i slovakiska Portoroz. På plats fanns representanter från världens olika skidförbund. Här följer en kortare summering av några av besluten.
 • Uppdaterad: 2017-06-18 17:10

Världscupkalender 2017/2018

Efter mindre justeringar godkändes samtliga tävlingskalendrar under mötet, de finns nu tillgängliga på FIS webbplats. Det största evenemanget som vi alla ser fram emot denna säsong är naturligtvis OS i PyeongChang.

LÄS MERVärldscupkalendrar (länk FIS webbplats)

Även denna säsong kommer världsskidstjärnor att gästa Sverige under ett antal världscuptävlingar, så boka in följande i kalendern:

 • 12–14 januari, Idre, skicross
 • 30 januari, Stockholm, parallellslalom
 • 12–18 mars, Åre, alpina för-VM (störtlopp, super-G, lagtävling, storslalom, slalom)
 • 16–18 mars, Falun, sprint, 10/15 km K masstart, 10/15 km F jaktstart

Freeski och snowboard fortsätter öka samarbetet och ungefär hälften av tävlingarna i halfpipe, slopestyle och Big Air kommer att genomföras gemensamt.

Snowboardtävlingen Air’N Style i Peking den 25 november ingår nu i världscupen i Big Air och räknas därmed som en OS-kvaltävling. Även Big Air-tävlingen i Köpenhamn den 3–4 november (både snowboard och freeskiing) ingår också i världscupen. Det är första gången vårt nordiska grannland i söder arrangerar en världscuptävling vilket känns nytt och spännande.

Även tävlingen i freeski slopestyle i  österikiska Stubai den 24-25 november ingår i världscupen vilket gör att det återstår fyra kvaltävlingar till innan OS-kvalperioden är över.

FIS Världsmästerskap

Tävingsprogrammen för VM 2019: alpint i Åre, nordiska grenar i Seefeldt (AUT) och freeskiing/snowboard i Park City (USA) godkändes.

Kandidatansökningarna för att arrangera nordiska-VM (Planica, SLO och Trondheim, NOR) och alpina-VM ( Courchevel-Meribel och Saalbach-Hinterglemm) 2023 godkändes. Slutdatum för ansökan om att arrangera VM i Freestyle och Snowboard förlängdes till 1 november 2017.

Junior-VM

JVM-arrangörer utsågs för 2018.

 • Puckelpist och parallellpuckel går glädjande åter i Åre/Duved medan puckel hopp avgörs i bulgariska Raubichi.
 • Freeski och snowboard arrangeras i Nya Zeeland, där avgörs halfpipe, slopestyle, big air i Cardrona medan cross- och snowboard parallell-tävlingar går i Treble Cone.
 • J- och U-23-VM i nordiska grenar kommer avgöras i schweiziska Goms/Ulrichen och Kantersteg.

Tekniska kommittéer

Längdåkning

 • Speciella stakningsfria zoner kommer införas under världscuptävlingar
 • Kvotering av antal startplatser är oförändrat från i fjol
 • Världscuptävlingen Slottssprinten blev för dyr att genomföra, sprinttävlingarna är därför flyttade till Falun. Samtidigt försvann prologen från tävlingsschemat i Falun, på grund av dåligt publikintresse, så antalet tävlingsdagar i Falun är detsamma).
 • Ulricehamn är åter tillbaka i världscupkalendern. Tävlingarna arrangeras den 26–27 januari 2019, precis före VM, så det blir stort intresse både från publik och åkare.

 LÄS MER: Beslut och kalender längdåkning (länk till FIS webbplats)

Backhoppning

 • Under Summer Grand Prix testas ett system där samtliga hoppare måste genomföra en kvalificeringsrundan, ingen är alltså direktkvalificerad. Beslut tas i höst om systemet ska fortsätta att gälla.
 • För första gången kommer en lagtävling för damer att genomföras i Hinterzarten (GER) och Zao (JPN).

LÄS MER: Beslut backhoppning (länk till FIS webbplats

Alpint

 • Startordning under störtloppsträning kommer ändras. De tio bäst rankade åkarna kommer nu att lottas mellan startnummer 1 till 19 (udda nummer).
 • Åre kommer arrangera världscupavslutningen som förberedelse inför VM 2019.
 • Nytt cityevent i parallellslalom kommer genomföras i Oslo den 1 januari 2018.
 • Lenzerheide och Bansko är kandidater för världscupfinalerna 2019

LÄS MER: Fler beslut och kalender (länk till FIS webbplats)

Puckel, freeski, snowboard och skicross

Samarbetet mellan grenarna fortsätter för att hitta fler tillfällen att arrangera gemensamma tävlingar och arbeta fram fler gemensamma regler och föreskrifter. Inte några större regeländringar tillkom då vi är mitt i en OS-kvalperiod. Därmed bordlades några förslag på regeländringar till 2018.

LÄS MER: Beslut och kalender (länk till FIS webbplats)

Fler medlemsnationer

En preliminär medlemsansökan från Dominikanska Republiken godkändes, beslut om medlemskap  tas under FIS-kongressen 2018.

FIS Athletes’ Commission

Elva idrottare valdes in på två år i åkarnas egen kommitté FIS Athletes’ Commission. Till ordförande omvaldes snowboardåkaren Konstantin Schad (GER) och till vice ordförande valdes Hanna Kearny (USA).

LÄS MER: Samtliga medlemmar i FIS Athletes’ Commission (länk till FIS webbplats)

Nästa FIS Congress

Den 52:a kongressen kommer att hållas i Marrakesh (MAR) år 2020.

World Snow Day

Den 21 januari är det åter dags att uppmärksamma världssnödagen World Snow Day som då arrangeras för sjunde året i rad. I år engagerade sig fler än 500 000 personer världen över i olika typer av snöaktiviteter och vi hoppas självklart att det blir ännu fler nästa år. Så notera den 21 januari i kalendern!

Skribent: SSF
add1
Blå sidopuff Hitta klubb
Blå sidopuff SSF TA
Blå sidopuff FIS-kalender

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 010-708 69 00
E-post: This is a mailto link

Se all info