Hoppa till sidans innehåll
Foto: Mora Skidgymnasium Kristina Hård af Segerstad, Håkan Löfström och Sara Nordahl

"Kompetens för framtids segrar"

2017-09-14 12:19
Det finns många fördelar med att studera vid Mora Skidgymnasium. Tidig snötillång och tränare i framkant är bara några av fördelarna som idrottschef Kristina Hård af Segerstad lyfter fram.
  • Uppdaterad: 2017-09-14 12:19

Här fortsätter vår artikelserie om Svenska Skidförbundets Riksidrottsgymnasier (RIG). Denna gång har vi landat i Mora, en ort som har stor historisk koppling till just längdåkning – inte minst genom det anrika Vasaloppet. Deras vision ”Kompetens för framtids segrar” säger mycket om den långa skidtradition som finns i och kring Mora. Och självklart finns längdåkning på schemat men det var inte där det startade en gång i tiden.

– Vi har haft idrottsgymnasium länge i Mora. Det började med skidorientering redan på 80-talet men efter några år tillkom längdåkningen, berättar Kristina Hård af Segerstad som är idrottschef och har varit på skidgymnasiet sedan 2013.

Tidig snö är en av fördelarna som Kristina lyfter upp och som enligt henne gör Mora skidgymnasium unikt.

– Vi har tillgång till snö ända från november till maj, bland annat Vasaloppssnön, spåren i Orsa Grönklitt och om våren skaråkning på Koppången i Orsa finnmark vilket gör att våra elever får många timmar på skidor, säger Kristina

Foto: Mora Skidgymnasium

Träningsmöjligheterna är oändliga i och med skolans egna bussar som transporterar eleverna till den typ av terräng som efterfrågas just då, enligt träningsplaneringen.

– Det beror på vad säsongen kräver. Exempelvis om SM avgörs i någon speciell terräng så försöker vi hitta något liknande. Behövs tuffa banor så ser vi till att eleverna får tuff träning, säger Kristina.

Något som rimmar väl med skidgymnasiets träningsfilosofi ”Skidglädje, variation, utveckling och hela människan”.

Utbildningen är på fyra år, där den fysiska träningen schemaläggs under tre halvdagar i veckan. Detta kompletteras av kvällspass med styrketräning som är specialanpassad just för skidåkare. På schemat finns även teoretisk undervisning i ämnet specialidrott. Övrig tid går till studier i det nationella program som eleven har valt.

Vad är det som gör Mora skidgymnasium unikt?

– Det första jag vill lyfta då är våra sex tränare.  Vi har verkligen högsta kvalitet på våra tränare, samtliga är eller håller på att bli legitimerade specialidrottslärare, säger Kristina.

Foto: Mora Skidgymnasium

Kvaliteten på lärarna/tränarna gör att de kan jobba proaktivt och vara i framkant när det gäller utveckling av såväl träningsmetoder som kursplaner, betyg och bedömning.

– Tidigare har det varit lite ”godtyckligt” men nu har vi, genom vår tränare Sara Nordahl, utarbetat kursplaner och bedömningsmatriser för specialidrotten åt Svenska Skidförbundet. Det om något är en kvalitetsstämpel på Mora skidgymnasium.

Idrottsgymnasiets förstelärare, Krister Åkärbjär, som även är programansvarig för skidgymnasiet, har som mål är att varje år driva någon form av utvecklingsprojekt tillsammans med övriga tränare. 

Förra året satsade de på att, tillsammans med Dalarnas högskola, utveckla metoderna för styrketräning och stakåkning. I år är det ett annat intressant projekt som står i fokus – och det på riksidrottsnivå.

– Vi håller på att, tillsammans med Riksidrottsförbundet, arbeta fram strategier för skadeprevention. Det är mycket spännande och är ännu ett bevis på vår ambition att alltid ligga i framkant, avslutar Kristina.

Foto: Mora Skidgymnasium

Andra fördelar som Kristina lyfter fram är att de har ett stort utbud av nationella program att erbjuda eleverna, hela sju stycken. Dessutom finns möjlighet till boende i egna lägenheter inom 500 meter från skolan.Ser du några utmaningar framöver?

– En stor utmaning är bristen på lokaler. Vi vill gärna ta in fler elever men är tyvärr trångbodda, men vi försöker hitta en lösning tillsammans med gymnasieledningen. Dessutom finns stora förhoppningar att få till en rullskidbana, något som skulle vara en stor tillgång. Kommunen håller på och planerar tillsammans med IFK Mora, men inget är ännu bestämt.

När vi ber henne beskriva Mora Skidgymnasium i tre ord väljer hon ”kvalitet, trygghet och engagemang” något som stämmer väl in på den bild vi har av utbildningen.

Korta fakta om Mora Skidgymnasium

Startade: 1981, med skidorientering.
SSF-idrotter: Längdåkning (i övrigt massor olika idrotter bland annat skidorientering).
Antal elevplatser: 7 längd och 5 skidorientering.
Nationella program: Barn- och fritid-, bygg och anläggning-, el och energi-, ekonomi-, naturvetenskap-, teknik- och samhällsprogrammet.
Tränare: Krister Åkärbjär, Sara Nordahl, Robin Isbring, Annlouise Almqvist, David Frisk
Kända åkare som har studerat i Mora: Calle Halfvarsson, Ida Ingemarsdotter, Anna Haag, Emil Jönsson, Daniel Tynell, Staffan Larsson, Anna-Karin Strömstedt.

Skribent: Lotte Jernberg
add1
Blå sidopuff Hitta klubb
Blå sidopuff SSF TA
Blå sidopuff FIS-kalender

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 010-708 69 00
E-post: This is a mailto link

Se all info