Hoppa till sidans innehåll

Simskiförbundet blir verklighet 2018

2017-04-01 07:00
I dag beslutades att Svenska Skidförbundet kommer slås ihop med Svenska Simförbundet. Det nya förbundet, Simskiförbundet, sjösätts den 1 april 2018.
  • Uppdaterad: 2017-04-01 09:03

– Det känns skönt att vi äntligen har kommit så långt i våra förberedelser att vi nu kan offentliggöra denna stora nyhet. Vi inom Svenska Skidförbundet ser verkligen fram emot att slå ihop våra påsar med Svenska Simförbundet. Vi har mycket att lära av varandra, säger Ola Strömberg, förbundsdirektör Svenska Skidförbundet som själv är före detta elitsimmare.

Förhandlingar om en sammanslagning startade efter sommaren då Simförbundet fick en ny förbundschef från Skyttesportförbundet

– Det finns massor av synergier mellan många av våra olika idrotter. När Skidförbundet närmade sig oss i Simförbundet med en förfrågan om sammanslagning så var det därför naturligt att ställa sig positiv till detta, säger Mikael Jansson, förbundschef på Simförbundet.

Sedan beslutet togs har många och långa möten avverkats för att dra upp strategier både för det övergripande arbetet och för hela den sportsliga verksamheten.

– Det kommer innebära en hel del förändringar som påverkar alla våra medarbetare och aktiva inom båda förbunden därför gäller det att allt är grundligt planerat in i minsta detalj, säger Ola Strömberg.

Om allt flyter på enligt upplagda planer så kommer sammanslagningen av de båda förbunden beräknas vara klart den 1 april 2018. Det nya förbundet kommer anta namnet Svenska Simskiförbundet.

Premiär för en ny gren

En helt ny gren möjliggörs genom sammanslagningen av de båda förbunden – SimSkiatlon.

Under sommarsäsongen kommer deltagarna inleda med att simma 1,5 km medley innan det är dags för 15 km på rullskidor, medan det under vintersäsongen är vintersimning i öppet vatten respektive längdåkning som står på programmet.

Premiär för den nya tävlingsformen blir i samband med nästa års Swim Open i Stockholm den 1 april 2018 vi hoppas och tror att den kan bli en stor succé!

– Jag har alltid älskat att simma så det här är verkligen en gren för mig, fantastiskt roligt, säger skidlegendaren Anders Södergren, som hade tänkt lägga sin elitsatsning på hyllan men som nu inspirerats att fortsätta ett tag till.


Skidhjälten Anders Södergren ser fram emot att tävla i SimSkiathlon. Här ses han med Marcus Hellner under SM i Söderhamn som fram tills nu skulle bli Anders sista tävling på elitnivå, men nu är det ny satsning på gång.

Vi önskar Anders och alla andra intresserade lycka till i den nya grenen SimSkiathlon!

PS. Vi har även planer för fler spännande tävlingsformer där vi hittar naturliga "paralleller" som exempelvis simhopp och störtlopp samt  konstsim och freeskiing. Håll utkik på skidor.com för uppdaterad information om framtida tävlingsgrenar!

Skribent: A Pril
add1
Blå sidopuff Hitta klubb
Blå sidopuff SSF TA
Blå sidopuff FIS-kalender

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 010-708 69 00
E-post: This is a mailto link

Se all info