Hoppa till sidans innehåll

Skidlyftet fick fler på skidor i Ulriksberg

17 MAR 2017 11:16
Ulriksbergs IK fick 50 000 kronor från Skidlyftet. Tack vare det kunde fler barn få möjlighet att pröva skidåkning.
  • Skapad: 17 MAR 2017 11:16

– Vi ansökte om bidrag till skidutrustningar för att ge alla barn på orten möjlighet att åka skidor. Det har slagit fantastiskt väl ut och barnen har tyckt att det var väldigt roligt, säger Susanne Andersson, sekreterare i Ulriksbergs IK.

Fredriksberg är en av de platser i Sverige som fick många asylsökande familjer från hösten 2015 och framåt. Antalet barn i skolan mer än fördubblades.

Under vintern 2017 genomförde Ulriksbergs IK ett samarbete med skolan där eleverna klassvis fick åka längdskidor vid ett flertal tillfällen under skoltid. Terminen avslutades med Barnens Vasalopp som en gemensam aktivitet för hela skolan.

– Allt detta blev möjligt att genomföra tack vare skidutrustningen som vi kunde köpa in med bidraget från Skidlyftet. Våra mest intresserade nyanlända barn har också fortsatt att delta i klubbens längdskidskola kvällstid, vilket har varit jätteroligt, berättar Susanne.

Skidåkning underlättar integration

Att fler fick pröva längdskidåkning gjorde även att intresset för den alpina åkningen ökade.

– Längdskidåkningen för de nyinflyttade barnen gav även en liten grund för ett par lyckade alpina skidtillfällen. Dessa barn har fått en positiv bild av skidåkning både på längden och tvären och som de har med sig. Många kommer säkerligen att skida vidare, säger Susanne.

Ett par av de nyanlända barnen som deltog har flyttat vidare i Sverige, där har Ulriksbergs IK hjälp till att introducera dem i en skidklubb på sin nya bostadsort i norra Sverige. Vilket bra initiativ! Det visar att skidåkning kan underlätta integration även för de som tvingas flytta till andra orter.

Skidglädje för livet

– Positivt är också att fler av våra fast boende barn här i Fredriksberg också har åkt skidor denna vinter. Det är inte lika självklart längre, som det var förr, att barnen utrustas med skidor, stavar och pjäxor, säger Susanne.

Säsongens aktiviteter har gett ringar på vattnet. Inför nästa år görs en satsning på att få så många barn och ungdomar som möjligt att delta i Kortvasan.

– Vi har inga tävlingsungdomar här utan satsar istället på att få till "Skidglädje för livet". Klubben kommer betala startavgiften för alla barn/ungdomar och OM vi blir tillräckligt många kommer klubben även att ordna med buss för den gemensamma resan, avslutar Susanne.

Gör som Ulriksbergs IK!ansök om bidrag ur Skidlyftet
(senast den 3 april 2017)

Skribent: Lotte Jernberg
SSF TA
Lägerkalender
Blå sidopuff Skidor vill
idrottslyftet_316x103
FIS_316x103
 

Postadress:
Dalarnas Skidförbund
Idrottens Hus, Pelle Bergs Backe 3B
791 50 Falun

Besöksadress:
Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Kontakt:
Tel: 0722404800
E-post: dalarnas.skidforbund...

Se all info