Hoppa till sidans innehåll

Folksam 2019, the Medelpad story

18 APR 2019 16:00
  • Uppdaterad: 18 APR 2019 17:46

 

Riksfinalen i Folksam cup är en nationell tävling för landets 15 och 16 åringar. För tredje året i rad gick den av stapeln i värmländska Torsby. Förändrade antagningsregler gjorde att Medelpad i år anmälde 3 ledare och 29 ungdomar mot tidigare 2 ledare och 16 ungdomar. Sjukdom medförde att fredagen den 15 mars var det 2 ledare och 23 ungdomar med föräldrar som samlades på skidstadion i Torsby för att köra banor och prova Medelpadskläder.

Vi inkvarterades på Stjerneskolan och fick bo i 2 lektionssalar i en paviljong. Vädret var inte helt på vår sida, men det fanns i vart fall tillräckligt med snö. Bara någon vecka tidigare hade arrangören tittat på alternativa platser i landet just på grund av snöbrist. Vid inledningsceremonin tågade ca 300 ungdomar och ledare från skolan till centrum med facklor.

Tävlingshelgen, med samtliga tävlingar i klassisk stil, inleddes med en tekniksprint. Vallagänget gjorde ett stort arbete med att testa vad som egentligen bet på det isiga underlaget. I det inledande snöfallet fungerade ruggade skidor men när snöfallet upphörde blev det klisterföre. Spåren var dock fortsatt kärva. Nästa dag var det en prolog på förmiddagen om 2,5 km och en jaktstart på eftermiddagen på 5 km för 15-åringar och 7,5 km för 16-åringar. Tuffa banor men betydligt bättre glid i spåren och fortsatt klisterföre i snöblandat regn.

Sista dagen sken äntligen solen upp men med kalla nordliga vindar. Par-stafetter, kort stafett och den enormt spännande långstafetten avslutade tävlingshelgen. Med lite pusslande fick alla Medelpaddor som ville köra varsin stafett.

Ett stort tack till alla åkare, vallare och föräldrar för en rolig tävlingshelg!

 

Folksamledarna

Skribent: Eric Boström
Epost: This is a mailto link
Blå sidopuff SSF TA
Blå sidopuff Skidor vill
idrottslyftet_316x103
FIS_316x103
 

Postadress:
Medelpads Skidförbund
Box 890
851 24 Sundsvall

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 060566370
E-post: This is a mailto link

Se all info