Hoppa till sidans innehåll

Skidgymnasium


DISTRIKTS OCH REGIONSVERKSAMHET FÖR ÅKARE SOM PLANERAR ATT SÖKA RIG ELLER NIU ALPINT TILL LÄSÅRET 2020-2021 
(åkare födda 2004 eller senare som går åk 9 säsongen 2019/2020) 

Vi som ansvara för distriktets- och regionens träningsverksamhet är Nathalie Hermansson från Upplands Skidförbund och Pelle Sahlgren från Stockholms Skidförbund som är utsedda av Svenska skidförbundet som regionstränare för Region 4 under säsongen 2019-2020. Läs om regionsverksamheten här

Svenska skidförbundets information gällande procesen att söka skidgymnasium finns här

Viktiga datum: 

2019 
2-3 Februari Region 4:a läger i Hamra för U15 
18-19 Maj Barmarksträning och fystester på Bosön
14-18 juni Ambitionsläger i Juvass 
15 septemberBarmarksträning och fystester på Bosön
29 november – 1 december,  Skolningsläger för region 4 i Hamra  
1 Decembersista dag att skicka in ansökan till RIG/NIU Alpint ansökningstiden till skidgymnasium 1/10-1/12 2019 
7-8/12 Gymnasiehelg där man får besöka sitt 1:a handsval. 

2020 
31/1-2/2 Fredag-Söndag centralt träningsläger tillsammans med SSF, och skidgymnasietränare   

15-16/2  Nationell tävling Only 16 Öppen för åkare födda 2004-2005.

Februari, linjeval ska sökas till gymnasieskolorna se gyantagningen för exakta datum. 

Prel Vecka 12, USM med uttagningar till Ingmarstrofén och gymnasiemässa  

Prel v 13, börjar arbetet med att tillkännage antagningarna genom att man blir uppringd av den skola som man kommer in på. Därefter publiceras antagna åkare på SSF’s hemsida 
 

Mera info för varje aktivitet hittar ni i nedanstående text:

REGIONSLÄGER i HAMRA REGION 4 
2-3 Februari 2019, var det ett regionsläger i Hamra för U15 tillsammans med de andra regioner där åkarna fick träffa övriga åkare i Sverige i sin årskull och regionens tränare fick möjlighet att se alla åkare under träningspassen. 

BARMARKSTRÄNING & FYSTESTER
Två och en halv dag i Stockholms Skidförbunds regi, Region 4:as åkare är välkomna att delta. 

18-19 Maj har regionen två dagar på Bosön med FYS tester, lyftteknik, genomgång av övningar och en mental del. 

15 september är det en halvdag på Bosön med fystester som uppföljning av testerna som gjordes i Maj och ett pass med träning. 
Alla som gör tester får en app med sina resultat och ett förslag på träningsprogram under sommaren, alla huvudtränare i klubbarna får tillgång till ett samlat resultat av alla åkare som deltar och även av respektive klubbs resultat, inga individuella resultat lämnas ut. 

Kostnad: 500 kr/åkare faktureras respektive klubb.  

AMBITIONSLÄGER I JUVASS  
14-18 juni, 4 skiddagar 15-18 juni 
Lägret genomförs i Stockholms Skidförbunds regi, alla Region 4:as åkare är välkomna att delta. 

En första träff för åkare som vara med köra GS och SG i Juvass i Juni, här kommer Jonna Wallén, Mathias Moberg, Oscar Larsson och Jonas Linda att medverka som tränare.  
Tag tillfället i akt att lära känna åkare från andra klubbar, åka skidor, fysa, gå höghöjdsbana och umgås. 
Under lägret kommer åkarna samt ledare och föräldrar att få information om skidgymnasium, möjlighet att ställa frågor om hur de ska tänka kring sin ansökan till skidgymnasium.  

Vi har boka upp 55 platser på Storhaugen Gård (självhushåll) och det är först till kvarn som gäller, om man inte får plats där så är man välkommen att vara med på lägret men får boka boende själv och vara beredd på att transportera sig till Storhaugen för de gemensamma aktiviteterna på eftermiddag/kvällar. 

Kostnader: Boende 1000 kr/p, Liftkort 1320 kr/p, höghöjdsbana 275 kr/p och detta faktureras respektive klubb. Åkare från övriga distrikt i region 4 tillkommer en träningsavgift på 1000 kr. 

ANSÖKAN TILL SKIDGYMNASIUM  
1 december ska ansökan vara inskickad, tänk på att börja med din ansökan i tid och om du vill göra ett besök på ett gymnasium är det bra att göra det i god tid innan säsongen startar då kommande säsong brukar vara intensiv. Du kommer att bli inbjuden till ett besök på ditt förstahandsval i december. Är du osäker om du vill gå så råder vi dig att ansöka, och om du ångrar dig kontaktar du Ulrika Jacobsson eller Tobias Fellman på Svenska Skidförbundet och ber att få ta bort din ansökan.  
 
Tänk på att om du blir erbjuden en plats på ett RIG eller NIU på våren till nästa läsår är det viktigt att du har bestämt dig att du verkligen vill gå och är beredd att satsa fullt på skidåkning och skola de närmaste 4 åren.  
Om du känner dig tveksam och bestämmer dig för att inte gå på skidgymnasium är det viktigt att du tackar nej inom utsatt tid så att någon som verkligen vill gå får din plats, ett sent avhopp gör att det i värsta fall blir en plats tom på det gymnasiet. 

SKOLNINGSLÄGER I HAMRA REGION 4  
29 november – 1 december 
I Hamra samlas region 4:as åkare som har för avsikt att söka skidgymnasium till nästkommande läsår.  

Under denna samling är det fokus på SL & GS i bana, friåkning samt ev SG om vädret och underlag tillåter. 
Gemensam fys utomhus och en genomgång om vad som händer från och med att man skickar in sin ansökan till skidgymnasium till dess att alla platser är fördelade på RIG/NIU Alpint i Sverige och även tillfälle att få veta hur det är att gå skidgymnasium och möjlighet att ställa frågor, informationsdelen vänder sig även till ledare och föräldrar. 

Skiddelen ger regionstränarna en bild av vart åkarna befinner sig i sin utveckling och vilken teknik i förhållande till de resultat som åkare har visat tidigare vilket gör att de underlättar för regionstränarna att kommunicera med tränarna på skidgymnasierna om det kommer frågor om en åkares prestation, utveckling och/eller teknik. 

GYMNASIEHELG på RIG/NIUgymnasieum, Preliminärt
Fredag-Söndag i december kommer de åkare som sökt skidgymnasium att bli erbjudna besöka sitt 1:a handsval, det är upp till respektive gymnasium att arrangera på valfri dag. Inför besöket kommer åkaren att få ett frågeformulär som ska fyllas i och skickas tillbaka till skolan. 

CENTRALT TRÄNINGSLÄGER I SSF:s REGI tillsammans med Skidgymnasietränare 
för Sveriges åkare som har sökt RIG/NIU alpint 

Fredag-söndag i månadsskifte jan/feb detta läger vänder sig till alla åkare i U16:2 eller senare som sökt RIG/NIU alpint till kommande läsår Svenska Skidförbundet är arrangör av lägret 
Här kommer det att vara fokus på friåkning- slalom- och storslalomteknik, lägret kan komma att innehålla fysisk träning och föreläsningar. 
Alla RIG/NIU skolor är representerade.  
Svenska Skidförbundet fakturerar kostnaderna till respektive åkare. 

LINJEVAL TILL GYMNASIER  
Februari 2019 Linjeval till skolan görs här  https://www.gyantagningen.se/ där hittar ni också datum för sista ansökan. 

ONLY 16 
Nationell tävling SL & GS för åkare födda 2004-2005, tidigare år har denna tävling varit en uttagningstävling för Alpecimbra FIS Children Cup så är det inte 2020 då tävlingen samtidigt som det centrala antagningslägret.

Läs mer om uttagningsreglerna under fliken Internationella barn- och ungdomstävlingar som ni hittar här OBS nedanstående länk, ej uppdaterad för kommande säsong men info kommer att finnas här så snart det uppdateras via SSF. 
https://www.skidor.com/Grenar/Alpint/barnungdom/internationellafisungdomstavlingar/

USM 

Vecka 12 2020, Duved/Åre
Ranking till respektive grenar SL, GS utefter totalen för respektive gren och DH/SG utefter sammanslagna fartresultaten i USMkvalen. 
Gymnasiemässa för åkare som ska söka skidgymnasium till läsåret 21/22 
Uttagning till Ingmarstrofén, läs mer om uttagningsreglerna under fliken Internationella barn- och ungdomstävlingar som ni hittar här 
https://www.skidor.com/Grenar/Alpint/barnungdom/internationellafisungdomstavlingar/  

ANTAGNA TILL RIG/NIUGYMNASIE  
börjar tillkännages till åkarna genom telefonsamtal direkt till respektive åkare vecka 13. 

När du fått besked om du kommit in ska du komma ihåg att ändra dina val på https://www.gyantagningen.se/ så att du har rätt val där utefter dina planer för nästkommande läsår. Se kalendern på gyantagningen för exakt datum. 

Tveka inte att kontakta Alpina Kommittén per mail till: This is a mailto link 
om din klubb önskar en dragning för U14-U16 gruppernas åkare och föräldrar/ledare vad gäller RIG/NIU alpint, vilka alternativ som finns och hur processen det går till för åkarna. 

De åkare som känner sig osäkra ska självklart prata med sin klubbtränare i första hand, regionstränarna finns till hands om åkaren känner att hen vill ha mera information eller hjälp inför sitt val. Kontaktuppgifter till regionstränarna hittar ni här https://www.skidor.com/Grenar/Alpint/barnungdom/Regionverksamhet/ 

 

Med vänlig hälsning  

Stockholms Skidförbund Alpina Kommittén 
& Regionstränare i Region 4  

Informationen ar tagits fram i samråd med Svenska Skidförbundet 

Uppdaterad: 28 APR 2019 11:16 Skribent: Lena Andersson
Epost: Adressen Gömd
Blå sidopuff SSF TA
Blå sidopuff Skidor vill
idrottslyftet_316x103
FIS_316x103
 

Postadress:
Stockholms Skidförbund
c/o Moberg, Holmiavägen 7
181 31 Lidingö

Kontakt:
Tel: 0705231093
E-post: This is a mailto link

Se all info