Hoppa till sidans innehåll

Alpina landslaget


Det svenska alpina landslaget 2022/2023 består av 11 herrar och 17 damer som ska representera Sverige på den internationella alpina arenan, att konkurrera på absoluta toppnivå på den internationella arenan, både kort- och långsiktigt.

Landslagstruppen 2022/2023 >> 

Kriterier för uttagning

De alpina landslagen fördelas på tre grupper som delas in i kategori A, B och C enligt ranking. Grupp A utgörs av etablerade världscupsåkare som rankas på topp 30 enligt WCSL-listan (World Cup Start List). Grupp B damer utgörs av åkare som rankas topp 60 på WCSL-listan eller topp 15 på motsvarande lista för Europacupen, ECSL. För herrarna i grupp B gäller i grunden att de rankas topp 100 FIS-punkter. 

Åkarna i C-gruppen damer gäller att de tagit poäng på Europacup eller ligger på topp enligt FIS-punkter i Norden, eller att det är åkare med stor utvecklingspotential. Herrarna i C-gruppen är åkare som har potential att gå in i grupp A och B men inte uppnått kriterierna för de grupperna ännu. 

Kriterier för uttagning till Europacupen herr >>

Kriterier för uttagning till Europacupen dam >>

Träningsgrupper

Det svenska alpina landslaget delas in i två träningsgrupper där åkare från A-, B- och C-grupperna ingår. Den första träningsgruppen består huvudsakligen av åkare från grupp A och delvis B och andra träningsgruppen huvudsakligen av åkare från grupp B (delvis) och C. 

Träningsgrupp 1 består främst av åkare som kontinuerligt kör i Världscuptävlingar och till viss del Europacupen. Träningsgrupp 2 syftar främst till att köra Europacup men det finns möjlighet för åkarna att delta i Världscupssammanhang. 

Team Piké för yngre åkare

Inför säsongen 2022/2023 har elva herrar antagits till landslagets träningsgrupper. För yngre åkare kommer Team Piké att ge möjlighet för utveckling med Junior-VM i fokus. Yngre åkare får chansen att utvecklas under säsong i sin skolmiljö, på hemmaplan, med möjlighet att bjudas in till träning och tävling. 

Skolorna gör ett fantastiskt jobb med att hjälpa och forma unga skidåkare och Ski Team Sweden Alpine stöttar skolorna för att ge dem möjligheten att hålla ihop gruppen och åkarna.

De yngre åkarna får därmed göra ett grundarbete i lugn och ro på sina skolor samtidigt som Ski Team Sweden hjälper till att skapa elitmiljö inom Team Piké samt fortsätter att utbilda åkare och är med i kompetensutvecklingen av tränare och ledare. 

Uppdaterad: 11 NOV 2022 16:03

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info