Hoppa till sidans innehåll

Jens Byggmark och Anja Pärson utbildade i säker - och snål -körning

17 JUN 2010 08:38
Hela det alpina världs- och europacuplaget var på plats när Audi arrangerade Audi Driving Experience på Lunda flygfält.
  • Skapad: 17 JUN 2010 08:38

Målsättningen var att göra landslagsåkarna, som tillbringar åtskilliga mil på vägarna under ett år, till säkrare förare som dessutom kör smartare och snålare.

Förhållandena var goda när det alpina landslaget samlades på Lunda flygfält för en utbildningsdag i säker och smart körning. Under ledning av Audis instruktörer Susanne och Ted Kottulinsky fick deltagarna lära känna bilarna, dess säkerhetssystem och inte minst – sina egna reaktioner och invanda mönster vid bilkörning. Denna skräddarsydda version av Audi Driving Experience innehöll även utbildning i klimatsmart körning. Förutom de besparingar som görs på miljön genom att köra smartare och snålare kan det även resultera i en betydande reducering av landslagets bränslekostnader.

Utbildning

"Så här ska det gå till" Alpina landslagsåkare lyssnar intresserat.
Foto: SSF

Efter en hel dag med körövningar och teori var reaktionerna från utövarna mycket positiva.
- Otroligt kul, men också nyttigt, framför allt med tanke på att vi kör så mycket under säsongen. Jag fick två aha-upplevelser: Att man inte behöver tveka att bromsa absolut fullt, och att en liten höjning av hastigheten gör undanmanöverprovet mycket svårare. Nu vill jag göra samma övningar på halt underlag, sa Maria Pietilä Holmner.
- Jag har gjort detta tidigare, men det är bra att få repetera. När det kommer en kritisk situation måste man ju göra rätt, sa Anja Pärson.
- Bra att de andra i laget också får lära sig att köra bil’, sa Jens Byggmark med glimten i ögat.
- Jag har aldrig kört på bana eller flygfält tidigare så det var mycket lärorikt att få känna hur bilen beter sig när man tar den över gränsen och hur mycket hjälp man får av ESP-systemet, sa Andre Myhrer.

Audi

Efter övingarna hann lagen med att provköra lite coola bilar. Avundsjuk någon?
Foto: SSF

Landslagsåkarna genomförde körövningarna i Audi Driving Experience i sina egna bilar, främst Audi A4 allroad quattro och Audi A6 allroad quattro. Detta för att kunna tillämpa sig de nya kunskaperna på bästa möjliga sätt i sin vardagliga körning.

Förutom det sedan länge etablerade sponsorsamarbetet delar även Audi och det alpina landslaget ett gemensamt fokus vad gäller säkerhet och miljö. Då utövarna och deras team spenderar många timmar och mil på vägar runt om i Europa varje år är säker körning och kunskap om bilens assistanssystem av största vikt. Detsamma gäller för smartare körning i syfte att minska bränsleförbrukningen och miljöpåverkan i så stor grad som möjligt. Genom mer medveten körning kan landslaget spara såväl på miljön som på de egna bränslekostnaderna. Upp till 20 procent av bränsleförbrukningen kan nämligen föraren själv påverka.

PH+Myhrer

Foto: SSF

 

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info