Hoppa till sidans innehåll

Alpina världscupsäsongen 2011/2012 – en historisk vinter

21 MAR 2012 14:42
Totalt hade Sverige sju pallplatser av tre olika åkare i alpina världscupen 2011/2012. Fem av dessa stod André Myhrer för.
  • Skapad: 21 MAR 2012 14:42

Den 29-årige Bergsjö-Hasselaåkaren skrevs även in i historieböckerna när han vann vinterns sista världscupslalom och därmed tog hem slalomcupen till Sverige – för första gången på herrsidan sedan 1993.

André Myhrer har haft en stabil säsong och även tagit stora steg framåt i storslalom med flera topp-15-placeringar. Men det var i slalom som de stora framgångarna kom. Förutom en uråkning har han aldrig varit sämre än nia, vunnit två gånger och kommit tvåa tre gånger. I slutändan räckte det för att få ta emot kristallkulan som visar att han vintern 2011/2012 är den bästa slalomåkaren i världen.

Maria Pietilä Holmner klev upp på pallen direkt i damernas första slalomtävling som avgjordes i Aspen i USA samtidigt som Frida Hansdotter blev tia och unga Anna Swenn-Larsson slog till med personbästa och en 16:e-plats. Det var dock den enda pallplatsen Maria hann med innan hon i slutet av januari drog sönder korsbandet i vänster knä och fick resten av säsongen förstörd. Men det fanns fler tjejer som kunde ta för sig. I Andorra, några veckor senare, klämde Frida Hansdotter till med två stabila slalomåk och fick kliva näst högst upp på pallen för första gången på tre år.

Pallplatser i all ära men det viktigaste för svensk alpin skidåkning säsongen 2011/2012 är bredden. Att tävling efter tävling ha fyra till fem åkare bland de 15 bästa i världen på både dam- och herrsidan bådar gott inför de kommande mästerskapsåren med VM och OS. I Åre, näst sista tävlingshelgen, nåddes höjdpunkten när fem blågula tjejer placerade sig bland de tolv främsta i slalomen. Tre av dem tillhörde Europacuplaget och Nathalie Eklund hade den snabbaste tiden av alla i det andra åket. Therese Borssén missade pallen precis och slutade på plats fyra. Samma placering, och personbästa, som 19-åriga Emelie Wikström slog till med i den avslutande slalomen i Schladming.

-Sweden-3081
En härlig samling i målfållan i Åre när fyra av fem svenska tjejer tagit sig ner. Foto: Nisse Schmidt/Sportbild

Totalt har Sverige tre herrar på topp-tio i slalomcupen där vinnaren alltså heter André Myhrer. Jens Byggmark slutade på plats nio och Mattias Hargin på en delad tiondeplats. På damsidan blev Therese Borssén nia, Frida Hansdotter tia, Maria Pietilä Holmner, trots den förkortade säsongen, slutade på plats 14, Emelie Wikström som nummer 19 och Anna Swenn Larsson som nummer 21. Jessica Lindell Vikarby blev tia i både super-G-cupen och storslalomcupen – där hon gjorde sin bästa säsong någonsin.

Säsongen 2011/2012 var också året då två stora alpina profiler tackade för sig.  Anja Pärson, en av världens absolut bästa alpina åkare genom tiderna, har valt att avslutade tävlingskarriär liksom Patrik Järbyn efter över 30 år i branschen. Läs mer om stjärnornas val här:

Skribent: Camilla Sandy

 

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info