Hoppa till sidans innehåll

"Bästa uppladdningen för VM är att skapa självförtroendet"

19 SEP 2012 09:24
God stämning, bra drag och härlig träningsdagar på snö. Allt verkar flyta på bra för de alpina damerna och damchef Fredrik Steinwall lämnar inget åt slumpen.
  • Skapad: 19 SEP 2012 09:24

Här svarar "Stenke" på allt från hur formen hos övriga nationer ser ut till hur de nya storslalomreglerna påverkar tjejerna. Dessutom bjuder Veronica "Virre" Smedh på härliga bilder:

Hur har första lägren på snö varit?
– För oss har det mesta varit väldigt bra. Vi valde ju att inte åka till Nya Zeeland eller Sydamerika utan stannat med alla tre lagen i Europa. Klart att det varit lite riskabelt med tanke på den värme som varit i mellan-Europa under slutet av juli och augusti. Jag tycker dock att vi fått till en väldigt bra start på denna säsong. Förra året körde alla tre grupper på samma ställe inledningsvis men i år har vi delat upp oss gruppvis för att alla skall få precis den fokus och uppbackning som behövs.

Juniorlaget och europacup började sina två första läger i Norge, Juvass, där förhållandena har varit bättre än på många år. Många åk i lätt terräng och god stämning har lagt grunden för kommande säsong. Juniorerna har utökats med tre nya åkare i år och alla verkar ha kommit in i matchen. Vi har även utökat tränarstaben där med Calle Enocsson. Var så säker på att Matte och Calles gäng kommer att jaga de äldre tjejerna!

Världscuptjejerna har startat upp sin säsong i Schweiziska Saas Fee. Några dagar har tyvärr gått bort på grund av väder men det hinner de ta ikapp senare. Maria och Jessica har även fått några extra dagar i Zermatt allt för att det skall passa deras individuella plan. Åkningen ser riktigt bra ut så här tidigt. Mycket teknikövningar både i och utanför käpparna. Alla verkar må toppen och det är god stämning och drag i gruppen.

Hur ser formen ut hos åkarna, någon/några som sticker ut?
– Lite svårt att säga så här tidigt då vi bara kört träning för att förbättra teknikbasen. Men slalomen går oftast väldigt fort för oss att komma i bra form och jag har redan sett prov på riktigt vass åkning. Det är många dagar kvar tills vi behöver visa upp oss på race. Vi jobbar hårt på storslalomen för att kunna ta ytterligare ett steg upp i resultatlistorna. Jag vill inte lyfta fram någon speciell så här tidigt. Det kommer nog närmare race.

Hur går det med de nya skidorna i storslalom? 
– För damerna är förändringen inte så stor faktiskt. Vi har till och med de som verkar åka fortare på de nya skidorna för att de svänger mindre. Så det ser riktigt bra ut. Endast då det är lite dåligt underlag kan man se lite skillnad då det blir lite svårare att få svar av skidorna i svängen.

Hur går snacket inför säsongen, vilka tävlingar är målet? Är det formtoppning inför VM som gäller eller satsar vissa mer på världscupen? 
– Givetvis är det VM som är det stora. Men det är många världscuprace innan som gäller. Det är klart att vi ska göra allt vi kan för att toppa formen till VM. Men ska man ha chans på medaljerna där, och det har vi, så gäller det att vara med högt upp i resultatlistorna innan. Bästa uppladdningen för VM är att skapa självförtroendet. För europacupåkarna gäller det att vara med i toppen tidigt och på så sätt få starta i världscupen. Väl där vet jag att de alla kan göra bra insatser. För juniorerna handlar det om att börja etablera sig i Europacupen. Ett väldigt stort mål är även medaljerna på junior-VM i Quebec, Kanada. Vi har väldigt snabba och duktiga juniorer just nu på damsidan och jag tror att JVM i år kan bli riktigt bra.

Tjejer_Zermatt
Världscuptjejer utanför hotellet i Zermatt. (Finn ett fel...)

Vad blir den största utmaningen i vinter för lagen?
– Vi ska fortsätta att köra på efter den väg vi har börjat med. Jag tycker att vi har fått till alla delar på ett bra sätt och vi lämnar inget åt slumpen. Det skapar bra förutsättningar och ger bra träningsklimat och på så sätt får alla åkare bra självförtroende som räcker för att kunna ge allt när det verkligen gäller. Det är alltid en utmaning att tillgodose alla åkares behov så att de kan lyckas. 

Hur ser formen ut hos övriga nationer, någon/några som sticker ut som ni kan se redan nu?
– Haha, just nu har jag inte sett några andra lag som vi har kunnat mäta oss med. 

attachment[1]
attachment[2]
attachment[3]
attachment[4]

Det mest spektakulära som hänt under lägren så här långt?
– Det måste väl vara att alla tränare i världscuplaget var med på tjejernas fysträning. Dock skedde en del skador på ledarstaben under ett snabbhet/spänstpass :). 

Hur går det för de två "nya" tjejerna i laget, har de kommit in bra i gänget? 
– För de tre nya juniorerna verkar det gå bara bra. För Emelie och Anna är det inga konstigheter då de redan förra året körde alla slalomtävlingar i världscupen och europacuplaget körde ju nästa alla läger tillsammans med världscupen så det verkar helt naturligt för dem. Det är det positiva med att matcha de yngre med de äldre ibland. Steget blir inte så stort att ta då man flyttas upp!

Foto: Veronica Smedh

Skribent: Camilla Sandy

 

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info