Hoppa till sidans innehåll

Fartsamarbete med Norge – Johan Brolenius tränare för slalomherrarna

23 APR 2012 14:40
För tre år sedan avslutade han sin karriär som slalomåkare. Nu är Johan Brolenius tillbaka i det alpinlandslaget. Den här gången som tränare.
  • Skapad: 23 APR 2012 14:40

– Det känns absolut helt rätt. Nu har jag fått lite distans från när jag själv var åkare och att få jobba med något som man älskar och det svenska laget som vi har nu känns enormt inspirerande, säger Johan Broleinus.

Hela tränarorganisationen för de alpina landslaget inför vintern 2012/2013 börjar ta form. Mest förändringar blir det på fartsidan där både damerna och herrarna inleder ett samarbete med Norge.
– För att vi ska kunna utvecklas som fartnation behöver vi optimera de resurser vi har. Jag tror mycket på det här och är glad att vi fått till ett samarbete med Norge. Fartgrenarna är resurskrävande och på det här sättet kommer vi blir mer slagkraftiga i den internationella konkurrensen, säger sportchef Anders Sundqvist.
På herrsidan är Ulf Emilsson, Järpen, tillbaka som tränare i det svenska laget och blir ansvarig för fartsatsningen. Ulf kommer närmast från just Norge där han bland annat tränat toppåkarna Kjetil Jansrud och Aksel Lund Svindal. Österrikaren Helmuth Krug och italienaren Alouis Prenn slutar i det svenska laget.

Marko Pfeifer, Österrike, fortsätter som herrchef och Anders Andersson, Sundsvall, kommer även de kommande säsongerna ansvara för herrarnas storslalomsatsning. Oscar Larsson, från Sunne boendes i Stockholm, jobbar vidare som fystränare för världscupherrarna och ska även arbeta mer med alpina utvecklingsfrågor i samarbete med Vintersportcentrum i Åre/Östersund. Tekniktränare Magnus Larsson, Torsby, har valt att sluta och ersättare för ”Larry” blir alltså Johan Brolenius, från Örebro nu boendes i Innsbruck, Österrike.

Organisationen för teknikgrenarna på damsidan ser ut ungefär som i fjol där Fredrik Steinwall fortsätter som damchef. Rudi Soulard ansvarar för teknikträningen och får där hjälp av Pierre Olsson, Borlänge. På fartsidan blir Stefan Abplanalp, Schweiz, tidigare ansvarig för de schweiziska fartdamerna, ansvarig för både Sverige och Norge. Christian Thoma, Italien, som närmast kommer från Finland där han jobbat som head coach, är nyanställd i det blågula laget och kommer jobba tätt ihop med Stefan. Christian Thoma ersätter Pavel Cebulj, Slovenien, som avslutar sin anställning för det svenska alpina landslaget.

Mikael Junglind, Umeå, har, efter tolv år med de alpina damerna, bestämt sig för att sluta inom Svenska Skidförbundet och går vidare mot nya utmaningar i arbetslivet. Johan Wallner, Karlstad, som sista året tränat Anja Pärson, går tillbaka till sitt jobb som tränare på Torsby skidgymnasium.

Kontaktpersson: Anders Sundqvist 070-559 20 07

Skribent: Camilla Sandy

 

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info