Hoppa till sidans innehåll

Hans Olsson avbryter träningslägret i USA

10 NOV 2012 15:25
Fartfantomen Hans Olsson, som skadade benet olyckligt i fjol och hittills kämpat på med rehabträning, befinner sig just nu i Nordamerika där han tränat störtlopp och super-G.
  • Skapad: 10 NOV 2012 15:25

Tyvärr ställde ytterligare ett fall till det för Olsson som nu avbryter lägret och åker hem till Europa där ett antal veckor av vila väntar. Här berättar Hans Olsson med egna ord om händelsen i backen i Copper Mountain:

Efter att ha kört två träningsåk på torsdagen kändes benet ganska hyffsat och vi bestämde oss för att spänna bågen lite på fredagens störtloppsträning. Planen var att köra på 90 procent i det övre lätta partiet där farten är hög men inga större svårigheter inträffar, sedan efter ca 50 sek skulle jag bromsa och slå av på takten och mer bara köra igenom banan och fokusera på rätt position. 

Övre delen under första åket på fredagen kändes riktigt skapligt och precis som planerat bromsade jag ner farten precis innan branten. Eftersom det var väldigt mycket medvind kom jag långsamt in i branten men farten ökade snabbt igen då det inte fanns något större luftmotstånd.

Redan efter två stora svängar i branten kommer man in i en väldigt tuff sväng som ligger som i en svacka, jag blev lite tagen på sängen av kompressionen som uppstod och orkade/vågade inte ta den kraften på mitt skadade ben.

Det slutade med att jag hamnade på höften och började glida väldigt fort nerför branten. I full kareta kraschade jag rakt in i skyddsnäten och min högra skida löste inte ut, det enda jag kunde tänka på var vad som hände under knäskålen och neråt. Jag kände hur det vreds och bröts i alla möjliga riktningar i benet och när jag slutligen stannade upp, hängandes upp och ned med högerbenet och skidan intrasslat i nätet, gjorde det fruktansvärt ont, jag hängde i ett otrevligt läge och i ren panik för att något hade hänt började jag inbilla mig att benet var "glappt" och att det inte som det skulle. Efter att ha fått hjälp ner och ut ur nätet gjorde det extremt ont. Jag undersöktes av österrikiska lagläkaren nere vid liften och han gav en ganska positiv första bedömning men känslan var att något inte var som det skulle.

HansOlsson
Hans Olsson får återigen vila från skidåkning. 
Foto: Nicklas Blom

Två timmar senare har jag gjort en röntgen och det gamla benbrottet är intakt och inga synliga skador har uppstått vid brottkanten. Det som har hänt är att jag fått ett kraftigt "bone bruse" och benet är fruktansvärt ömt nu. Jag måste nu flyga hem och vila från skidåkning i 3–4 veckor för att sedan börja om med friåkning igen. 

Ja man kan tycka att det är konstigt att man väljer att köra störtloppsträning när benet inte är riktigt 100-procent ännu men faktum att jag inte bara kan sätta mig i ett rum fullt med bomull och låta såren läka. Jag måste provocera och belasta benet för att läkningen ska slutföras och benet bli hundraprocentigt igen.

Jag skulle inte testa vart gränsen gick, jag skulle köra lugnt och taktiskt utan att ta några risker. Nu tog jag mig vatten över huvudet och felbedömde min fart och kapacitet för tillfället. Det slutade illa och jag hamnade i nätet, men samtidigt så slutade det riktigt bra då jag fick ett ganska fint kvitto på att benet håller för saker som det inte under några omständigheters ska utsätta för.

Jag blir tvungen att ta ledigt från skidåkningen och låta den nya blödningen i benet lugna sig och låta benet bli smärtfritt igen. Jag har fortfarande i min världscupkarriär inte missat en enda start sedan 2004 på grund av skada. Nu efter åtta år på touren kommer jag att missa några tävlingar. Men jag kommer jag tillbaka, så fort som möjligt!! 

Skribent: Hans Olsson

 

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info