Hoppa till sidans innehåll

Störtloppseliten testar Audis vindtunnel

06 AUG 2012 08:40
Den svenska störtloppseliten fick i veckan tillträde till Audis högteknologiska vindkanal i Ingolstadt, Tyskland. En precis möjlighet att test fram olika detaljer, material, positioner och viktig fakta angående aerodynamiken hos en störtloppsåkare.
  • Skapad: 06 AUG 2012 08:40

Audi ställde upp med sitt forskarteam som i vanliga fall tar fram alla aerodynamiska fakta om deras bilar. Nu fick de istället sätta tänderna i de snabbaste svenska störtloppsåkarna. Här berättar Hans Olsson om sina upplevelser i tunneln:

Att få möjligheten att göra detta test är väldigt viktigt och givande men framför allt skithäftigt! När de startade fläktarna och det kom vindhastigheter i exakt 140 km/h från den bläcksvarta tunneln framför en sig slog det en verkligen att det går rätt fort åka att  åka störtlopp alltså! Minsta lilla rörelse med ena armen och hela kroppen vreds av krafter som var otroligt starka! 
Alla små rörelser kan finputsas och materialdetaljer kan justeras, egentligen borde det vara busenkelt att med denna utrustning hitta den rätta störtloppsställningen. Men det som man lätt kan glömma bort när man står där i vindtunneln och dataskärmarna pumpar ut fakta om våra position och vindar på i 140km/h dånar utanför hjälmen, är faktiskt att vi är skidåkare. En störtloppsåkare måste han en avslappnad naturlig ställning där han kan röra sig fritt och aktivt röra sig med banans all terräng och svängar. Aerodynamiken hos en störtloppsåkare är otroligt viktig, men den får inte bli så viktig att man blockerar kroppens dynamik att röra sig med gravitationskrafterna, dämpa terräng och åka mjukt mot snön.

Testerna i Ingolstadt gav oss livsviktiga fakta om vår utrustning och en verklig tankeställare om hur mycket det gör att släppa sin kompakta störtloppsställning i höga farter. Så nästa gång och garanterat hela min karriär kommer jag nu att må mentalt skitdåligt varje gång jag släpper ägget där det kan hållas! Hela gänget var supernöjda med testerna och det var en superhäftig upplevelse att få stå i denna makalösa maskin eller vad man nu skall kalla denna skapelse!

Tusen tack Audi för att ni har hjälpt oss att äta upp bortskänkta hundradelar!

Skribent: Hans Olsson

 

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info