Hoppa till sidans innehåll

Tack Patrik Järbyn för över 30 år i branschen!

09 MAR 2012 12:10
Han har över 20 år som åkare i alpina världscupen, har varit med i fem Olympiska spel och nio världsmästerskap.
  • Skapad: 09 MAR 2012 12:10

1996 tog han en silvermedalj i super-G i VM i Sierra Nevada, Spanien, och elva år senare, 2007 blev han den äldsta VM-medaljören genom tiderna när han tog en bronsmedalj på hemmaplan i Åre. Nu väljer Patrik Järbyn att lägga skidor, pjäxor och stavar på hyllan.

– Så klart att det känns vemodigt, jag har hållit på med det här i över 30 år, säger Patrik Järbyn.

I april fyller Patrik Järbyn 43 år och han har sedan länge varit den äldsta åkaren i den i alpina världscupcirkusen. Det som hållit honom kvar är passionen för sporten, tjusningen att åka skidor och viljan att prestera. Och han har inspirerat många. Det märks inte minst på kommentarer i sociala medier och på FIS-hemsida sedan det blev offentligt att det här var hans sista säsong.
– Samtidigt som det känns vemodigt att sluta kan jag känna att jag lite så här: jag kommer från Borås och har uträttat mer än någon någonsin kunde ha förväntat sig så jag kan luta mig tillbaka och vara tillfreds med det jag gjort.

Järbyn_Kitz
Patrik Järbyn efter Kitzbühel 2010 med bästa svenska placering någonsin i det beryktade störtloppet. Foto: SSF

Patrik Järbyn har kraschat otaliga gånger och drabbats av flera skador samtidigt som han alltid rest sig och kommit tillbaka igen. Hård träning är det som ligger bakom. Ett måste för att hålla sig i form så länge. Efter en hjärnskakning i Wengen i januari i fjol mognade dock beslutet att sluta så småningom fram.
– Det var ett ganska lätt beslut. Du vet ju själv vad du kan och inte kan göra men jag tyckte ändå att jag var bra rankad inför den här säsongen. Sedan kände jag redan i Lake Louise i november vilken nivå jag var på men jag har fått den här vintern också och fått njuta av att allt. Åka i Kitzbühel igen, hängt med tränarna och med Hans och haft jäkligt kul, säger Patrik Järbyn.

Tävlingarna i Kvitfjell i Norge för en vecka sedan blev Järbyns sista och efter söndagens super-G mötte åkarkollegorna i världscupen upp i målfållan.
– Jag är nöjd med flera saker i min karriär. En är att jag aldrig använt några droger, någon dopning, och en att jag uppnått sådan respekt hos de andra åkarna. Det märkte jag inte minst i Kvitfjell när alla tog emot mig efter sista åket. De om några vet ju hur hårt jag kämpat och hur mycket som krävs av en för att kunna prestera på den här nivån, säger Patrik Järbyn.
Om du ska plocka fram några speciella minnen från din karriär, vilka väljer du då?
– Det är så otroligt mycket. Jag kommer ihåg nästan varenda åk som jag har kört men om jag ska välja några är det så klart den första medaljen i Sierra Nevada i Spanien och naturligtvis VM i Åre och bronset på störtloppet. Det var så jäkla stort och det är första gången jag insåg vilka fördelar det var att åka på hemmaplan. Sedan var det OS i Nagano där jag hade guldet i handen men kastade bort det själv och 2010 i Val Gardena där jag hade startnummer 1 och gjorde vad som förmodligen var ett av mina livs åk men omständigheterna med snöfall gjorde att jag till slut blev sjua.

I dag bor Patrik Järbyn i Edwards, Colorado i USA tillsammans med frun Randi och barnen Erik 6 år, och Lukas, 4 år. Efter avtackning i Åre nu i samband med damernas alpina världscup åker familjen tillbaka hem. Och vad som står på agendan i framtiden är än så länge skrivet i stjärnorna.
– Jag vet inte riktigt vad jag ska göra men jag är öppen för förslag. Jag får se vad som erbjuds och sedan ta ställning till det då. Jag känner att jag har mycket att ge, inte bara skidåkningsmässigt.
Närmast hemma i USA ser dock Patrik fram emot att vara med i American Ski Classic, för alpina åkare som lagt av, och att försvara guldet i golf- och alpin-VM.
– Så småningom ska familjen också åka på semester men nu ska jag bara fokusera på att vara en så bra pappa och make som möjligt.

Järs_pk
Sista presskonferensen med Patrik Järbyn i Åre 2012. Foto: SSF

Svenska Skidförbundets ordförande Mats Årjes, som även följt Patrik som förbundsdirektör 1998-2002, framhäver vilken exceptionell idrottare den 42-årige Boråssonen är.
– Patrik Järbyn är en intressant skidåkare på många sätt och ett fantastiskt bra exempel på att man med hårt arbete och passion för sporten utvecklas under lång tid och att man kan nå framgång sent i karriären. Uppvuxen i Borås och uttagen i en officiell förbundsgrupp först som 22-åring vittnar om vilken annorlunda men fantastisk karriär Patrik haft. Jag är övertygad om att Patrik kommer att fungera som en inspirationskälla för många även inom andra idrotter än alpin skidåkning. Å Svenska Skidförbundets vägnar vill vi rikta ett stort tack till Patrik för de här åren och ett ännu större lycka till inför kommande utmaningar, säger Svenska Skidförbundets ordförande Mats Årjes.

Skribent: Camilla Sandy

 

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info