Hoppa till sidans innehåll

Tack för ditt engagemang Ulf Stenberg

13 JAN 2012 15:57
Han har sett alpina stjärnor komma och gå och ryktet säger att han varit med vid 82 av 86 av Ingemar Stenmarks världscupsegrar. Ulf Stenberg är en legendarisk alpinjournalist som nu går i pension.
  • Skapad: 13 JAN 2012 15:57

– Uffes engagemang för alpin skidåkning har betytt oerhört mycket för sportens genomslag i medievärlden, säger sportchef Anders Sundqvist.

Ulf Stenberg på Göteborgsposten bevakade 1974 sin första stora alpina tävling när han, på egen bekostnad, åkte ner Jasna i dåvarande Tjeckoslovakien. Ett junior-EM som inofficiellt räknades som ett VM. Där fick Uffe uppleva Ingemar Stenmark ta guld. Och det var alltså inte den enda Stenmarksegern han fick vara med om. Ryktet säger att Uffe varit på plats vid 82 (!) av 86 av Ingemar Stenmarks världscupsegrar. Dessutom har han inte missat ett enda alpint VM sedan dess. Vid VM i Garmisch-Partenkirchen 2011 fanns han på plats när Sverige tog fyra VM-medaljer.

I mitten på 70-talet gick Uffe Stenberg en tränarutbildning i Riksgränsen för att berika sin egen kunskap om alpin skidåkning. 1972 startade han tillsammans med Kenta Olsson och Leif Hammarström alpina pressektionen som jobbade ideellt och rapporterade om alpina tävlingar. En grupp som verkade ända fram till 2005. Sedan 70-talet har Uffe Stenberg fått uppleva många alpina blågula framgångar. Förutom Stenmark, är det namn som Stig Strand, Bengt Fjällberg Thomas Fogdö, Pernilla Wiberg och Anja Pärson. Och det finns många historier att berätta.
– Jag minns speciellt ett tillfälle som han brukar ta upp än i dag. Det var i Mammoth Mountain när Pernilla Wiberg säkrade totalsegern i världscupen och Uffe inte fick någon kommentar av Pillan mellan åken. Då övervägde han att sluta. Flera gånger har han sagt att det att det var hans största besvikelse som alpinjournalist, berättar Anders Sundqvist. 

Uffe hade sällan med sig anteckningsblock till presskonferenser. Många av texterna hade han redan skrivit klart innan han kom dit. När någon påpekade detta svarade han ungefär: ”Jag vill bara kolla att jag skrivit stämde”.
– Vi hoppas att den sista texten av Uffe fortfarande är oskriven men vill ändå tacka för det engagemang och arbete han lagt ner hittills, säger Anders Sundqvist

Toppbild: Journalister intervjuar Anja Pärson vid VM i Garmisch-Partenkirchen. Ulf Stenberg är mannen utan varje sig block eller diktafon.
Foto: Nisse Schmidt

Skribent: Camilla Sandy

 

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info