Hoppa till sidans innehåll

VM-omröstningen inför Åre 2017

16 APR 2012 17:00
Nu förbereder sig Åre inför slutspurten i kampen om att få arrangera alpina VM 2017. Avgörandet sker den 31 maj i samband med Internationella Skidförbundets kongress i den Sydkoreanska orten Kangwonland.
  • Skapad: 16 APR 2012 17:00

– Vårt arbete med att presentera Åres koncept har gått mycket bra. Därför ska det bli spännande i Sydkorea, säger Niklas Carlsson, förbundsdirektör på Svenska Skidförbundet.

Tre kandidater söker alpina VM 2017: 
• St Moritz i Schweiz som söker för tredje gången och av många anses vara favorit. 
• Cortina, den klassiska alpina orten i Italien.
• Åre, som många känner igen som en stark skidort.

Niklas Carlsson nämner flera anledningar till varför han ser Åre som en het outsider.
• Åre har fått mycket bra feedback från Internationella Skidförbundet (FIS). Bland annat på den presentation som framfördes i höstas i Zürich. 
 • Åre fick också bra respons när FIS Inspection Group för en tid sedan besökte den jämtländska skidmetropolen.
• Åre har redan en anläggning som i princip är redo för ett alpint VM 2017. Det har exempelvis inte Cortina, vilket naturligtvis är ett avbräck för italienarna och positivt för svenskarna.
• Åre arrangerade ett oförglömligt VM 2007. Det ger en stark signal om att Sverige kan arrangera alpina VM och många vill återuppleva den skidfesten.
• Åre har ett stort lokalt, regionalt och nationellt stöd för sin kandidatur.

Men det finns punkter som talar emot Åre. Dels är det för första gången orten söker alpina VM sedan de arrangerade mästerskapet 2007. Dels har St Moritz en stark kandidatur. Och vad betyder det att Falun och Sverige arrangerar VM i de nordiska grenarna 2015?
– Jag kan inte uttala mig om vad Faluns VM-arrangemang betyder för vår kandidatur. Det enda som är säkert är att vi satsar allt på att vinna omröstningen i Sydkorea och vi reser dit med stor målmedvetenhet och optimism. Vi har ett härligt ”go” i gruppen. Skulle vi sedan inte vinna så talar det mesta för att vi försöker igen. Vi har intalat oss själva att detta är ett långsiktigt projekt med målsättningen att Åre och Sverige åter ska få vara värd för ett alpint VM, säger Niklas Carlsson.

Det är åtta personer som jobbar med Åres VM-kandidatur som reser till Sydkorea. Dessutom kommer det att finnas drygt 20 representanter från Svenska Skidförbundet som deltar i kongressarbetet som givetvis samtidigt blir ambassadörer för Åre.

Den 31 maj avgör de 16 medlemmarna i FIS-council var alpina VM 2017 ska hållas.

Skribent: Dala Media

 

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info