Hoppa till sidans innehåll

Skidåkartumme för Jens Byggmark

21 NOV 2012 17:22
Jens Byggmark körde europacuppremiären i storslalom i Levi i Finland men hade inte turen på sin sida. En bit in i första åket tappade han balansen och satte handen i snön för att stötta upp och fastnade.
  • Uppdaterad: 23 AUG 2016 17:03

– Det är en benbit som lossande när jag körde ner tummen i snön. Trist men det gör inte så farligt ont och jag kommer att kunna åka skidor ganska direkt även om det blir med gips, säger Jens Byggmark.

Nu flyger Jens ner till Stockholm för att undersökas på Sophiahemmet under morgondagen. 
– En finsk läkare undersökte mig direkt i backen och slet, bokstavligt talat, i tummen. Sen åkte vi in till sjukhuset i Levi där jag röntgades och man såg att en benflisa hade lossnat, säger Jens.

Alpina landslagets läkare, Per Liljeholm, beskriver det som en typisk alpinskada.
– Det här är vad man brukar kalla en skidåkartumme. Det inre ledbandet har gått sönder när tummen böjs bakåt. Ibland tänjs det ut så att går av och ibland lossnar den lilla benflisan som ledbandet sitter fast i. Så är fallet med Jens nu efter vad de första röntgenbilderna visar, säger Per Liljeholm.

Har man tur ligger benflisan nästan på plats och då räcker det med att gipsa. Har den flyttat sig behöver den fästas den med ett mindre ingrepp.
– Gips blir det nog oavsett om det blir operation eller inte och det brukar ta ca tre veckor innan de är läkt. Men skidor kan Jens åka ändå, det går till och med gjuta gipset efter skidstaven, säger Per Liljeholm.

– Tävlingarna i Val d’Isère 8–9 december kommer absolut inte att vara i fara, säger Jens Byggmark.

Skribent: Camilla Sandy

 

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info