Hoppa till sidans innehåll

Alpina herrarna slipar formen under ny ledning

08 OKT 2014 15:14
Våra alpina herrar slipar formen i Pitztal under ny ledning. Tomas Karlsson, ny herrchef, har samlat samtliga herrlag under en vecka för att tillsammans hitta vägar att nå nya framgångar.
  • Skapad: 08 OKT 2014 15:14

Denna vecka är hela herrorganisationen på ett gemensamt läger. Även Team 2019 och träningsgrupp 2 är på plats och har möjlighet att se sina förebilder i träningsgrupp 1 på nära håll.

– Det är viktigt att vi jobbar tillsammans inom tränarstaben och utbyter erfarenheter med varandra. Det är även inspirerande för våra yngre åkare att se vad som krävs för att nå världseliten säger Tomas Karlsson, ny alpin herrchef.

Den nya organisationen är på plats. Tomas Karlsson och våra nya tränare Magnus Andersson och Niklas Rainer har tillsammans med befintliga tränare fördelat rollerna inom herrorganisationen. Magnus Andersson har fokuserat på slalomtekniken och Niklas Rainer på storslalomtekniken. Sedan tidigare fokuserar Ulf Emilsson på fartutvecklingen och Thomas Sjödin på den fysiologiska utvecklingen. Gruppen upplever detta som ett positivt sätt att arbeta då det krävs ”nytänk” samt utveckling inom respektive gren – vilket kräver sin tid.

Inom FYS-området finns det mycket att utveckla då det ständigt tillkommer ny forskning och nya rön inom området. Thomas berättar att de kör kontinuerlig FYS med inslag av kondition, styrka, snabbhet/spänst och smidighet under hela hösten och vintern. Detta har visat sig vara ett bra koncept i åkarnas utveckling, såväl när det gäller fysisk status som utveckling som skidåkare.

Team 2019 hade planerat att starta sin säsong i Norge, närmare bestämt i Juvasshytta. Men då snöförhållandena inte var bra ställdes lägret in och de åkte, ett par veckor senare, istället ner till Europas glaciärer.

– Detta är inget som påverkar oss i slutändan, vi fokuserade extra på förberedelserna i form av stenhård fysträning istället, säger Anders Andersson som är en av tre tränare för Team 2019. Övriga tränare är Thomas Ericson och Stefan Rasteby.

1410-Team2019-Utbildning-SkidorVill-418-244
Team 2019 vid utbildningen i SSFs idéprogram Skidor vill.

Formen hos åkarna är god. Som det är nu är alla i stort sätt friska, det är bara Axel Bäck som är skadad. Han bröt tummen för ett par veckor sedan men rehabiliteringen går enligt plan och han förväntas vara tillbaka inom kort. I övrigt är det endast några småskavanker, vilket är normalt för åkare på denna nivå.

Stämningen i gruppen är på topp. En viktig förutsättning för att lyckas även i en individuell idrott.

– Den största lögnen som finns är att ensam är stark! Alpin skidåkning är en individuell sport, men du reser, tränar, äter och lever som ett lag. Att komma till en tävling med en stark lagkänsla är en otrolig fördel och en härlig känsla. För att nå resultat jobbar jag stenhårt och målinriktat och det gör jag bäst tillsammans med individer som är på väg mot liknande mål. Intern konkurrens är också viktigt – så länge man respekterar och är ärliga mot varandra, säger Hans Olsson som denna säsong haft ett lite annorlunda upplägg med mer tid tillsammans med övriga gruppen.

Närmast väntar några intensiva veckor av träning innan den första truppen till världscuppremiären i storslalom, i Sölden helgen 25–26 oktober, skall tas ut. Därefter väntar träning på hemmaplan – om snön och kylan kommer i tid, innan det är dags för slalompremiär i finska Levi den 15–16 november.

Samtliga fotografier: Ville Bylin.

Skribent: Ville Bylin

 

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info