Hoppa till sidans innehåll

Byggis knyter ihop säcken innan juluppehåll

22 DEC 2014 23:05
En svensk pallplats hängde lite i luften idag innan kvällens tävlingar i italienska Madonna di Campiglio. Och det var härligt att få se Jens Byggmark kliva upp på pallen igen, det var två år sen vi sist såg honom där!
  • Skapad: 22 DEC 2014 23:05

En korsbandsskada satte stopp för Byggis hela förra säsongen, mycket rehab och kämpande har fått honom tillbaka upp i toppen igen. Trots att knät fortfarande smärtar och att han inte kan träna på max, så visar Jens att farten finns där, och han är att räkna med!

Det var sju svenskar till start i dagens slalom, med fem killar i första startgrupp, något som inte hänt förut i svensk alpin skidåkning. Tyvärr blev det en snabb sorti för Mattias Hargin, som tidigare i veckan visat att formen finns där när han vann Europacupslalomen i Pozza di Fassa, när han i ingången till branten i första åkte gränslar.
André Myhrer, Jens Byggmark, Axel Bäck, Markus Larsson och Anton Lahdenperä är topp-13 efter första åket och Calle Lindh smiter in på 28:e plats och kvalar även han till andra åket.

Det blev svårt för Calle att göra om sin bedrift från Åre, men han kör ett bra åk och klättrar några placeringar, slutar 21:a, och tar med sig välbehövliga världscuppoäng till fortsättningen på säsongen.
Kostsamma missar för både Anton (17:e) och Markus (20:e) gör att de tappar placeringar, samma för André (10:a). Axel får upp ordentligt med fart i branten men tappar tyvärr lite på sista flacken, men tar sig ändå några snäpp upp och slutar sexa.

Byggis är, inte helt oväntat, väldigt glad efter målgång. – Det här känns riktigt skönt, det har varit tufft den senaste tiden med ont i knät och rehab ett helt år. Jag kände att tar jag inte ledning nu fattar jag ingenting, sa Jens Byggmark till Radiosporten.

Nu väntar välförtjänt ledighet över jul innan teknikkillarna är tillbaka den 6 januari med slalom från Zagreb.

Igår söndag kördes också en storslalom i Alta Badia. Vi hade fyra svenska grabbar till start, där Matts Olsson, som hade en bra tid på gång, tyvärr körde ur i första åket. Unga Mattias Rönngren gjorde Matts sällskap med en uråkning även för han i den lite knixiga banan.
André, som haft problem att få till storslalomåkningen den här säsongen, visade kämparvilja och var 28:e man efter första åket. Calle Lindh hängde på målsnöret, och klarade att kvala som sista man och fick gå ut först i andra åket.
Tyvärr inget som han tog till vara på då han körde ur. André däremot fick till ett riktigt bra andra åk, det sjätte snabbaste av alla, och plockar 13 placeringar och slutar på en fin 15:e plats. Härligt och se André knyta näven i luften efter målgång.

Helgen började med farttävlingar för herrarna i klassiska Val Gardena, där Hans Olsson var enda svensk på start. Hans fick till ok åk i den stökiga backen både i fredagens störtlopp och lördagens super-G och plockar välbehövliga världscuppoäng.

Kajsa Kling som körde fort i franska Val d’Isère fick till ett bra åk i lördagens störtlopp och slutade på en fin tionde plats. I söndagens super-G däremot gjorde hon, tillsammans med många andra, en snöplig urkörning efter bara 20 sekunders åkning. Tråkigt, men det kommer nya tävlingar.

Nu tar vi alla lite julledigt och är tillbaka igen den 28 december med herrarnas störtlopp från Santa Caterina och storslalom för damerna i Kühtai, Österrike, som ersätter tävlingarna i Semmering som är inställda på grund av snöbrist. 

 

Foto: Nisse Schmidt 

Skribent: Ulrika Svensson

 

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info