Hoppa till sidans innehåll

Full fart på alpina skidgymnasier

18 SEP 2014 11:05
Det är en spännande tid för eleverna på skidgymnasiet. Här en rapport från Åre skidgymnasium RIU som är på läger i Hintertux och från Uppsala NIU som varit på fysläger i Idre.
  • Skapad: 18 SEP 2014 11:05

Skidgymnasisterna har åter startat höstterminen.Det är spännande och nytt för första års-eleverna som kan se fram emot en bra gymnasietid. Alla elever kom till skolorna riktigt bra tränade och taggade inför säsongen.

Försäsongsträningen är i de flesta fall i Alperna och vi hoppas att alla skolor ska ha riktigt bra snö- och träningsförhållanden för att kunna utnyttja träningsdagarna maximalt.

Sök till skidgymnasiet

Du som är intresserad av att gå alpint skidgymnasium med start hösten 2015 kan välja mellan två RIG (riksgymnasium) och sju NIU-skolor .

Ansökningssidan öppnar den 1 oktober och stänger 1 december 2014. Åkare födda 1999 och/eller som går i årskurs nio kan ansöka till skidgymnasium.

Läs mer om våra skidgymnasier

Järpen RIU på läger i Hintertux

Åre skidgymnasium RIU befinner sig på säsongens första snöläger i österrikiska Hintertux.

De trettiotal elever som deltar erbjuds träning i alla discipliner och fokus ligger på att få så mycket skidvana som möjligt.

1409-Hintertux-RIG-Järpen-800-467

Järpen RIG i Hintertux. Foto: Lin Ivarsson

Väderförhållandena har rapporterna till trots bjudit på goda förutsättningar och utvecklingskurvorna pekar mot en spännande säsong.

Efter kvalitativa timmar i backen avslutas därför varje dag med ett lättare fyspass med syfte att återhämta benen och fila på styrka i överkroppen. Skidglädjen är påtaglig!

Webbplats: http://www.aregymnasieskola.se/skidgymnasium

Uppsala Skidgymnasium NIU och nya tränarstaben på fysläger i Idre

När skidgymnasiet i Uppsala var tvungna att ställa in sitt läger i Juvass packades bussarna och färden gick istället till Idre Fjäll för ett fysläger. Där körde Per Jonsson och nya kollegan, Erika Holmberg, hårt med eleverna under tre dagar.

Ibland blir det inte riktigt som man tänkt sig och även om Erika och Per hade önskat följa upp kanonlägret i Folgefonna i slutet av augusti så gjorde de det bästa av situationen och åkte till Idre på ett fysläger istället.

Mycket fokus låg på team building och i samband med detta fjällvandrade gänget upp till den 1 131 meter höga toppen av Städjan, körde styrketester, sprang runt fjället och bar bildäck uppför backen. Det var tuffa men roliga pass och innan det bar av hemåt igen fick eleverna och tränarna njuta av en fin ridtur i galoppens tecken.

Nya tränaren, Erika Holmberg, hoppas efter sina år i landslaget, på Malungs Skidgymnasium, Skiduniversitetet i Östersund och Westminster College i USA kunna tillföra mycket genom sina erfarenheter. Hon tycker själv att det börjat bra och ser framemot vad komma skall.

Följ Uppsala skidgymnasium

Facebook: https://www.facebook.com/usalaskidgymnasium

Instagram: uppsalaskidgymnasium

Webbplats: www.uppsalaskidgymnasium.se

Skribent: Karin Sundberg

 

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info