Hoppa till sidans innehåll

Doldisen i herrlaget – Anton Lahdenperä

25 AUG 2015 16:23
Förra säsongen var den bästa i karriären för den 30-årige Gällivareåkaren och i år är siktet inställt högre, drömmen om den första pallplatsen finns i tankarna.
  • Skapad: 25 AUG 2015 16:23

Han har fajtats med Hargin och Byggmark sen juniorålder och har de senaste två åren varit med i landslaget. Men nu finns det en mer bestämdhet i Lahdenperä, det är till toppen han vill!
Han besitter ett norrländskt lugn och är den där som kämpar på i det tysta. Anton är sedan några år bosatt i Innsbruck, Österrike – ett lyckokast den här sommaren, då högtrycken parkerade över alperna.
Vi tog oss ett litet snack med Anton efter att första lägret på snö var avklarat.

Storfiskaren från Gällivare, är det du det?
Haha! Ja Gällivare stämmer bra. En storfiskare är jag däremot inte. Jag tycker att fiske är roligt och avslappnande, men det har inte blivit många dagar av det i sommar.

Hur har sommaren varit i Innsbruck?
Jag har haft en ganska lugn och skön sommar. Kände i våras att jag behövde ha en period där jag inte har något planerat. Det har varit en extremt varm sommar i Österrike, det har nog varit fler dagar över 30 grader än under. Så det har blivit ganska mycket badande i sommar för att svalka ner sig efter träningspassen.

Ni har varit på snö igen med ert första läger för säsongen i italienska Stelvio, skönt att stå på skidor igen?
Ja det stämmer bra. Känns väldigt bra att börja på snö igen. Även om fysträningen är rolig så brukar jag alltid vara lite trött på att gå till gymmet dag efter dag i slutet av sommaren. Och i år börjar vi åka lite senare än vi brukar göra, så skidsuget har byggts upp rejält.

image2_webb
Anton tillsammans med Mattias Hargin, serviceman Primoz Finzgar och tränare Magnus Andersson.

Blir det lite catch-up med grabbarna efter sommaruppehållet, att ni kollar av vad alla haft för sig?
Ja det blir mycket snack vid matbordet om sommarens äventyr. Och även om fysträning. Alla är ganska mycket inne i fysträningstänket, många har haft lite olika idéer om fysträning. Så det är kul att lyssna på de andra och inspireras.

Du fystränar mycket ihop med den tyske åkaren Dominik Stehle som åker i det tyska A-laget. Är det stor skillnad på upplägg av fysträning för Sverige och Tyskland?
Jag har kört med Dominik och även två stycken från tyska EC-laget. De har väldigt uppstyrd träning med fystränare varje vecka hela sommaren. Jag har inte varit med på alla deras pass. Men ben- och snabbhetspassen har vi ofta kört tillsammans. Generellt så tycker jag att det verkar som att tyskarna tränar extremt många timmar. De jag har tränat med har tränat mer än mig. Min syn på det är att, mer är inte alltid bättre. Men både Tyskland och Sverige har ju ganska starka lag, så det är svårt att avgöra vem som gör rätt.

Du är ju som sagt bosatt i Innsbruck sen några år, hur mycket har det påverkat dig som person?
Jag har fått mer perspektiv på alla plan. Har upptäckt saker jag gillar mer med Sverige än Österrike. Och även tvärtom. I övrigt tror jag inte att det har ändrat mig så mycket.

Du är ju den fysiskt starkaste i en väldigt viktig gren av, vad jag skulle tro, alla killar på världscupcirkusen. Berätta om ”Gripen”!
Hahaha! Ja det är ett test jag har talang för. Gripen mäter kraften som man kan nypa med händerna. Jag drar den i botten (1000 N) med både höger och vänster. Kanske inte den viktigaste egenskapen för en skidåkare, hade gärna bytt ut det mot ett högre syreupptag… 

Lästa från WADAs* rapport att de år 2014 gjorde 18 134 tester av skid- och snowboardaktiva. Hur fungerar dopingtester praktiskt för er åkare?
Vi rapporterar tre månader i förväg vart vi kommer befinna oss varje dag. Under en timme varje dag så ska vi finnas tillgängliga för ett dopingtest på en bestämd adress. Vi kan även testas under andra tider på dagen.
(*WADA står för World Anti Doping Agency och är det internationella samordningsprojektet för en dopingfri sport)

Du började starkt säsongen som var fram till mitten på januari, sen vart det mycket uråkningar. Vad var det som hände där?
Ja det var en tung avslutning på säsongen. Jag hade ett par skidor i början av säsongen som fungerade väldigt bra, sen kom jag i ett läge där jag var tvungen att byta tävlingsskidor för att kanterna var slut. Tyvärr så strulade de lite, och jag tyckte inte att de gick lika bra. Det blev helt plötsligt ett stressmoment och jag kanske började fundera för mycket.

Trots det tangerade du karriärens bästa ranking på slalomlistan, när kommer första pallplatsen på Världscup?
Förhoppningsvis kommer den redan i Levi i november.

Har du ändrat något på din setup eller upplägg inför i år?
Jag har tänkt jobba mycket med hela min setup med pjäxor, skidor, plattor och bindningar för att hitta något där det känns lätt. Jag och Magnus har också precis börjat prata lite om nya tekniska mål som vi ska jobba med.

Vad ser du fram emot mest?
Just nu ser jag väldigt mycket fram emot all skidträning under hösten fram till första tävlingen. Vi är ett grymt härligt gäng nu i herrlaget, och det är riktigt kul att köra tillsammans. 

Bilder: Privata  

Skribent: Ulrika Svensson

 

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info