Hoppa till sidans innehåll
Foto: Minkoff

Fint avslut på den alpina världscupsäsongen

22 MAR 2015 21:01
På söndagen var det dags för säsongen sista tävling för våra världscupsåkare. Cuper som ska avgöras och fajter om de sista pallplatserna. Sverige hade hela elva åkare till start, sju killar i slalomen och fyra tjejer i storslalomen.
  • Skapad: 22 MAR 2015 21:01

Mattias Hargin som haft en fantastiskt fin säsong och var på pallen förra helgen var riktigt sugen på att få kliva upp på pallen igen i sista tävlingen. Mattias som låg sexa efter första åket, 0,80 s efter ledande Gross, var tvungen att satsa för att ha någon chans till en topplacering, och det resulterade tyvärr i en ur-körning.
– Men jag är super-nöjd med den här säsongen, jag tar min första seger och visar att jag tagit ytterligare ett steg i utvecklingen mot toppen. Jag bytte material i år till Atomic och det har hjälpt mig mycket och något jag tror ska kunna ta mig ännu längre kommande säsonger. Jag hoppas också att jag ska kunna vara mogen att kriga om slalomtotalen på riktigt nästa säsong, säger Mattias Hargin.

André Myhrer hade en miss i första åket, där han tappade tid, men låg ändå sjua efter första 0,88 s efter. I andra åket fick han till ett riktigt bra åk och klättrade några placeringar till en säsongens bästa resultat och en fin femte plats.
– Det känns skönt att få avsluta säsongen med vinterns bästa resultat, säger en nöjd André Myhrer.

Markus Larsson hade lite småmissar både i första och andra och blev tillslut elfte man idag. Calle Lindh gör två bra åk, där han får riktigt bra fart på de flacka partierna och i nedre delen, och blir tillslut 13:e, ett av säsongen bästa resultat. Axel Bäck kämpar på med att få upp tempot i kroppen efter knäskadan och blir 16:e idag. Jens Byggmark som haft många ur-körningar senaste tävlingarna hade ett misstag där han tappade mycket tid, men tar ändå ner två ok åk och blir 17:e. – Det var ett väldigt oskönt första åk, kanske det mest osköna jag kört, sa Byggmark på förmiddagen. Anton Lahdenperä var bra med på de första mellantiderna i första åket, men slutade tyvärr säsongen med att lägga sig på en innerskida. 


Herrarnas slalom vanns av Marcel Hirscher, och med det vann han också slalomcupen, tvåa var Stefano Gross och tredjeplatsen togs hem av Alexander Koroshilov.

För damerna var det storslalom på programmet. Sara Hector som är inne i första startgrupp gick ut med startnummer 4. Sara låg sjua efter första åket, men körde upp sig i det andra och slutade på en fin fjärdeplats. Hon tog även hem fjärdeplatsen i storslalomcupen, ett ordentligt genombrott för Sandviken-tjejen i år!
– Jag är väldigt nöjd med dagen, jag var lite passiv i första åket men det andra var riktigt bra. Och sen att vara fyra i storslalomcupen är verkligen jättekul, säger Sara Hector.

Frida Hansdotter, Maria Pietilä Holmner och Jessica Lindell Vikarby hade lite svårt att få fart under skidorna i första åket och låg 20:e, 22:a och 23:a inför det andra. Tidiga startnummer och inget att förlora, där Frida körde riktigt bra och var väldigt lätt på snön, vilket behövdes på det tuffa underlaget. Frida klättrade hela elva placeringar till en nionde plats, säsongens bästa i storslalom.
– Det är roligt att det har gått så bra de sista storslalomtävlingarna och att jag får göra säsongen bästa resultat idag, det känns bra att ta med sig till nästa säsong, säger Frida Hansdotter.

Damernas storslalom vanns av suveränen Anna Fenninger, som också tog hem storslalomcupen och totala världscupen. Eva-Maria Brem var tvåa och Tina Maze tog tredjeplatsen.

En fantastisk säsong är till ända för det alpina laget. När vi summerar så kommer vi upp i elva pallplatser fördelat på fem olika åkare. Och även flera topplaceringar i de olika cuperna med Frida tvåa i slalomcupen och sexa i den totala världscupen, Sara blir fyra i storslalomcupen och Mattias Hargin blir sjua i slalomcupen.
– Vi har haft en väldigt bra säsong och visar att vi är en stark nation, speciellt i teknikgrenarna. Slalomlaget herrar där hela sju killar är topp 25 är otroligt bra, och för tjejerna med så starka tjejer både på fart, storslalom och slalom med många topp-tio placeringar. Jag ser verkligen fram emot nästa säsong för det finns mer potential i våra åkare, säger Anders Sundqvist, sportchef.

Foto: Nisse Schmidt 

Skribent: Ulrika Svensson

 

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info