Hoppa till sidans innehåll

Frida Hansdotter bästa svenska i Åres storslalom

12 DEC 2015 15:21
De svenska tjejerna visade på fin och tuff åkning i dagens storslalom på hemmaplan i Åre. Backen i Åre passar våra svenska åkare och de brukar prestera bra på hemmaplan, så även idag med två topp-tio och Nathalie med personbästa!
  • Skapad: 12 DEC 2015 15:21

Frida Hansdotter slog till med ett kanonåk i första och låg på andra plats inför det andra åket, bara 0,33 s efter ledande Lindsey Vonn.
– Jag är super-nöjd, hade ett riktigt bra första åk. Andra var också bra, inte som första, jag hade lite småmissar men jag är väldigt nöjd med dagen, riktigt roligt, säger Frida Hansdotter.
Frida tappade några placeringar i andra åket, men slutade på en fin sjätteplats.

Maria Pietilä Holmner fick till två bra åk, låg nia efter det första och klättrade två placeringar till en sjunde plats, Marias bästa resultat i en storslalom sen världscupfinalen 2014. Maria har denna vecka haft problem med yrsel och inte fått den bästa uppladdningen. 
– Idag var ett stort kliv framåt för mig, i andra åket hade jag ett härligt flyt och vågade ligga på lite mer än jag gjort förut. Alla små byggstenar jag får lägger jag på hög och jobbar vidare med. Jag mådde lite illa innan träningen i morse, men nu är det ingen fara, och ryggen känns mycket bättre. I morgon gäller det bara att jag håller uppe tempot, men med dagens resultat med mig känner jag att jag är på plus, säger Maria Pietilä Holmner.

Det blev personbästa för Nathalie Eklund, Nathalie som kvalade som sista åkare till andra åket, var rejält taggade att bara köra, vilket hon också gjorde. Hon tog ner ett riktigt fint åk och klättrade åtta placeringar och slutade på en 22:a plats.
– Jag fick till ett bra första åk, det fick jag kvitto på när jag fick stå på start i det andra. Andra åket var ett felfritt åk som gick hyfsat snabbt, så jag är nöjd, och superkul med personbästa, säger Nathalie Eklund efter tävling och fortsätter:
– Det här ger en superboost inför morgondagen, så jag hoppas att det blir personbästa även i slalom! (Nathalie har en sjätteplats som bäst i slalom)

Det var lite blandade resultat i det första åket, rapporterna kom om ett lite skiftande underlag vilket resulterade i många urkörningar. Vinden ställde till problem och starten flyttades ner till reservstart, nedanför branten.

Sara Hector som gick ut som första åkare, fick problem i mitten av banan, hamnade i obalans och avbröt sitt åk. Undersökning av landslagsläkare Per Liljeholm visar på en måttlig korsbandsskada. Sara har åkt in till Östersunds Sjukhus för magnetröntgen, ett mer definitivt besked om skadan kommer senare i eftermiddag/kväll.

Tyvärr slutade dagen rätt snabbt både för Kajsa Kling och Ylva Stålnacke, som körde ur på ungefär samma ställe i mitten av banan.

Vann tävlingen i Åre gjorde amerikanskan Lindsey Vonn före Eva-Maria Brem, AUT och Federica Brignone, Italien trea.

André Myhrer som har startat i dagens storslalom i Val d’Isere fick inte till samma åkning som förra helgen. Redan i första åket hade han problem med en del småmissar, var 28 och en av de sista som kvalade till andra.
Även andra åkte bjöd på svårigheter och många åkare hade problem. Tyvärr tappade André fart hela vägen ner och blev tillslut 24:a.
– Tuff dag i ett väldigt tufft hang, jag har historiskt sett haft svårt i den här backen, så 24:a är väl inte helt fel. Det finns bitar som är bra men det räcker inte till. Jag är hyfsat nöjd och ser fram emot dels slalomen i morgon men också Alta Badia nästa vecka som har en helt annan banprofil som passar mig bättre, säger André Myhrer. 
– André hade svårt att få till rena svängar idag, då blir han lite osäker. I en så brant och balkad backe måste tajmingen stämma hela vägen, det gjorde det inte idag tyvärr, säger herrchef Heinzpeter Platter efter tävling.

Storslalomen i Val d’Isére vanns av Marcel Hirscher, Österrike före Felix Neureuther, GER och trea var Victor Muffat-Jeandet, Frankrike.

Foto: Agency Zoom 

Skribent: Ulrika Svensson

 

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info