Hoppa till sidans innehåll
Foto: Minkoff

Lyckat alpint VM i Vail

18 FEB 2015 15:47
VM i Vail blev ett lyckat mästerskap för det alpina laget. Tre medaljer, två femteplatser och en sjätteplats är väldigt fina resultat på de 12 åkare som var på plats.
  • Skapad: 18 FEB 2015 15:47

VM började som alltid med en fartvecka, där vi endast hade Kajsa Kling till start. Kajsa som den här säsongen radat upp topp-tio resultat visade i det krävande störtloppshanget i Beaver Creek att hon verkligen ville vara med och fajtas om medaljerna. Tyvärr hade hon två misstag som kostade mycket tid vilket gjorde att hon slutade på en 18:e plats, något som hon själv var väldigt besviken med.

På super-G gick det bättre och Kling kom till slut på en fin 8:e plats. Kajsa hade innerst inne hoppats på en medalj, vilket hade varit fullt realistiskt med tanke på hennes känsla vad gäller fartgrenarna. Hon är definitivt en tjej att räkna med på kommande mästerskap i framtiden!

Andra veckan och teknikvecka började med nationstävling. Sverige har tagit medalj de senast två VM:en, och hade ett silver att försvara från Schladming 2013. Ett slagkraftigt lag bestående av André Myhrer, Mattias Hargin, Maria Pietilä Holmner och Anna Swenn Larsson stod på start. Ombytta och redo var även Markus Larsson och Sara Hector.

AndreDSC_9967
André Myhrer. Foto: Jonas Ericsson.

Efter några rafflande omgångar blev det tillslut ett svenskt brons vilket var en skön start på andra tävlingsveckan. Det kändes dock som om vi hade smak på ädlare valörer i lagtävlingen, Sverige ställdes mot Kanada i semifinalen, där vi efter 2-2 i matcher åkte ut på sämre tid, ynka 0,02 s var det som skilde oss åt. Med åkning utan misstag hade vi varit med och utmanat Österrike om guldet!

Storslalom för damerna blev en glad tillställning. Alla fyra svenska tjejer var topp 12 vilket är en otroligt bra laginsats. Största glädjeämnet denna dag var ändå Jessica Lindell Vikarby som tog sin första mästerskapsmedalj, ett brons som för Jessica smakade extra bra. Jessi har under hela den här säsongen brottats med ryggproblem och har inte kunnat träna fullt ut, mycket tid har fått läggas på rehabilitering för att ens kunna starta, så uppladdningen har varit långt ifrån den bästa. Kämpaglöden har varit enorm och det betalade sig när Jessica fick ta emot medaljen på torget i Vail. Vi som var på plats kan intyga att det var en lycklig och stolt tjej som klev upp på pallen på medaljceremonin!

Matts Olsson slog till med karriärens näst bästa resultat när det var dags för storslalom för herrarna. Matts, som under träning på plats i USA hade kört riktigt fort, visste att formen fanns där. Känslan när han gick i mål var nästan lika som dagen innan för Jessica tog medalj. Att slå sig in topp fem i herrarnas storslalom är riktigt starkt. Så, även denna dag fick vi hurra fram en svensk på torget i Vail. Matts var själv riktigt nöjd med sin placering och strålade ikapp med solen i Beaver Creek.

WebbMattsSSFDSC_3831
Matts Olsson. Foto Jonas Ericsson.

Tyvärr gick det lite sämre för André Myhrer och Calle Lindh, som båda slutade dagen med urkörningar i den krävande backen.

Solen fortsatte att stråla på våra tävlanden i Beaver Creek, och även resultaten var på topp när det på lördagen var dags för damernas slalom.
Frida Hansdotter som denna säsong visat upp imponerande resultat var en av favoriterna till medalj.

Kampen om guldet stod mellan just Frida och hemmahoppet Mikaela Shiffrin. Andra åket bjöd på riktig dramatik när Mikaela tappade hela sin ledning till första mellantiden och vi var många som tänkte guld till Frida. Men Shiffrin avslutade dock fenomenalt och knep guldpengen. Det var ändå en strålande Frida som mottog silvermedaljen!

Webb-Hansdottervf_36O4946
Silver-Frida. Foto Jonas Ericsson.

I övrigt var det en tung svenskdag, Maria Pietilä Holmner, Anna Swenn Larsson och Sara Hector lyckades inte få till två bra åk, vilket är ett måste på mästerskap om man vill nå topplaceringarna.

De som vi kanske hade högst förväntningar på inför detta mästerskap var våra slalomherrar. All fyra startade i första startgrupp och med Mattias Hargins seger i Kitzbühel i januari var han en av favoriterna till medalj.

Men det blev en konstig tävling, där tyvärr vädrets makter spelade in.

Första åket var en väldigt krävande med isigt underlag samt en bana som var svängig och över 1 minuts åkning. Att åka ett så långt slalomåk med start på 3200 m är väldigt jobbigt för kroppen och alla killarna hade rejäl mjölksyra när de kom ner i mål.

Inför andra åket hade både André och Mattias slagläge på medalj när de låg trea och fyra. Markus Larsson fick till ett kanonåk och hade andra bästa tid i andra åket, och klättrade från 13:e till en fin sjunde plats.

Den fina solen var som bortblåst och ett ymnigt snöfall gjorde det inte lätt för de fyra killarna i topp. Både Mattias och André tappade placeringar och slutade på en femte respektive sjätte plats, ryssen Khoroshilov som låg tvåa tappade till en åttonde plats och Marcel Hirscher som ledde efter första åket körde ur. Detta har inte hänt på mästerskap sen 2002, att den som leder efter första åket inte vinner tävlingen. En skrällseger blev det istället till fransmannen Jean-Baptiste Grange, som vi kan konstatera är tillbaka i topp igen efter sina skador.

När vi summerar ihop de två veckorna i Vail/Beaver Creek är vi väldigt nöjda. Tre medaljer, Matts Olsson fina femteplats och att vi i herrarnas slalom är högs inblandade i medaljstriden. Nu blickar vi framåt mot avslutningen på Världscupen där vi hoppas att Frida tar hem slalomcupen! 

Skribent: Ulrika Svensson

 

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info