Hoppa till sidans innehåll

Sommarsnack med Lisa

01 JUL 2015 15:19
I december på Europacuptävlingarna i norska Hemsedal var Umeå-åkaren Lisa Blomqvist på väg mot sin fjärde pallplats på lika många dagar när olyckan var framme. Ett kast på skidorna och främre korsbandet gick av, och med det var säsongen förstörd.
  • Skapad: 01 JUL 2015 15:19

Men nu är hon på väg tillbaka med stormsteg och vi ser verkligen fram emot kommande säsong och vad den här 21-åriga tjejen ska åstadkomma. Vi fick ett litet snack med Lisa om träning, framtid och sommarn.

Hej Lisa, hur går det för dig? 

Det går jättebra! Jag tränar på hårt hemma i Umeå och känner att jag gör stora framsteg. En positiv sak med att vara skadad är att man får perspektiv på vad man håller på med. Jag har haft oturen att vara skadad några gånger men har alltid kommit ur det starkare och om möjligt ännu hungrigare.

Hur känns det i knät? 

Mitt knä känns väldigt bra. Självklart har jag bättre och sämre dagar, men de bättre har absolut övertaget. Jag har börjat kunna trycka på ordentligt i min träning igen och både styrka och snabbhet har gradvis hittat tillbaka. Min fantastiska (läs brutala) sjukgymnast Jonas har nu släppt mig på fri fot och säger att han hoppas slippa se mig mer framöver. Vilket är ömsesidigt! Skämt åsido, jag har fått den bästa hjälpen man kan tänka sig och jag kan aldrig tacka Per, Jonas och resten av teamet på Sports Medicine i Umeå nog för hjälpen jag fått!

I december där i Hemsedal när du tog tre pallplatser på tre dagar kändes det som att det släppt för dig, hur går dina tankar nu inför säsongen som kommer? 

Jag ser väldigt mycket fram emot nästa säsong. Det känns som jag hittade något speciellt teknikmässigt under förra hösten och åkningen föll verkligen på plats. I huvudet är jag fortfarande kvar i samma form som jag var i Hemsedal och jag ser fram emot då kroppen hinner ifatt!

Du kör ju alla grenar, är det något du kommer att fortsätta med eller ser ditt upplägg annorlunda ut nu när du kommer tillbaka från en skada? 

Jag har alltid tyckt att alla grenar är lika roliga och jag har alltid haft svårt att välja bort något. I framtiden vill jag vara en åkare som kan åka allt och göra resultat i både fart och teknik, men tiden räcker inte till att köra allt just nu. Därför är min plan att börja med slalom och storslalom för att senare kunna smyga över på fart.

Hur ser dina tankar ut på framtiden, vad är dina mål? 

I framtiden vill jag vara en skidåkare och person som andra ser upp till. Jag minns när jag var yngre då alla frågade vad jag ville bli när jag blev stor eller vilka mina mål var. Då svarade jag alltid snabbt: Bäst i världen! Mina mål har inte förändrats mycket från då till nu, men jag har insett att vägen dit inte alltid är så lätt och den präglas ständigt av med- och motgångar. En dag vill jag kliva högst upp på prispallen i ett stort mästerskap och då spelar det ingen roll hur lång vägen var. Jag har även höga ambitioner när det kommer till livet efter skidkarriären och när den dagen kommer vill jag vara så väl förberedd som möjligt.

Hur ser en perfekt tävlingsdag ut för dig?

En perfekt tävlingsdag för mig börjar med att jag vaknar upp och känner mig riktigt utvilad. På frukosten serveras gröt, kaffe och perfekt kokta ägg, dvs runt 5,5 minuter. Alla i laget är på bra humör och det skrattas mycket vid frukostbordet. Under den korta bilresan till backen spelas det musik högt och fjärilarna anländer till magen. Under besiktningen av banan, som självklart är satt av tränare Matias Eriksson, inser både jag och mina konkurrenter att ”idag sitter det en riktig Lisa-bana”. Tajta kombinationer, korta avstånd och varierande lut på backen. Andrea (min serviceman) kommer fram till mig och meddelar också att skidorna vi valde är perfekta för dagen. Sen går resten av dagen fort, speciellt för mig som åkte drygt två sekunder snabbare än alla andra. Dagen avslutas med en stor segertårta, gärna tiramisu.

Har du några rutiner eller grejer för dig innan start som du måste göra? 

Efter att ha värmt upp, speciellt rygg och bål, så vill jag gärna titta på en åkare eller två. Jag tar en banrapport av tränarna och andas djupt några gånger. Precis innan jag sätter på mig skidorna så skakar jag alltid benen lite snabbt och en åkare innan det är min tur så blir det alltid en high five med servicemannen Andrea.

Vi som följer dig på social medier har sett att du redan varit på snö och åkt, gick det bra? 

Jag var iväg en tur till Folgefonna med Malungs skidgymnasium i början på juni. Där blev det tyvärr bara en dag åkning då glaciären snöade igen, men ca två veckor efter det åkte jag till Juvasshytta där jag fick mer skidåkning. Det gick jättebra, både i Fonna och Juvass, och känslan att få stå på skidor igen efter lite drygt sex månader var obeskrivlig!

Blir det någon fortsatt träning på snö i sommar? 

Jag har inte riktigt planerat än om det blir mer skidåkning i sommar. Jag tänker först och främst få till en riktigt bra sommarträning och sen får jag se om det blir något mer innan vi drar igång med laget i augusti.

Juvass
Bra dagar i Juvass i juni 

r har ni er första samling med laget för säsongen? 

Första lägret med laget blir till Stelvio, Italien i början av augusti.

Och sikte på start i tävling kommande säsong?

Snarast möjligt. Jag hoppas på en bra höst där allt går enligt planerna och där det visar sig att säsongen innan bara gjorde mig bättre och starkare.

Ni har en ny damchef nu i Lars Melin, hur väl känner du honom? Tankar inför det? 

Lars och jag känner varandra sedan tiden som bokstavsåkare. Han har varit med både i med- och motgång och jag känner mig trygg med honom. Jag blev glad när han ringde och berättade att han fått tjänsten.

Planer för sommaren?

I sommar blir det mycket träning såklart, men också mycket vila och återhämtning. Efter en tävlingssäsong är man ganska trött och jag känner att även en skadesäsong tar på väldigt mycket. Familjen har sommarstuga på en ö ute i Höga Kusten och där kommer jag vara en stor del av sommaren. Jag har spenderat nästan alla mina somrar där och det är även planen denna sommar.

Sommarstugan
Lisa med familj i sommarstugan på Höga Kusten 

Ska du resa någonstans eller nåt annat kul som händer?

Jag har inte planerat någon resa eller någonting speciellt, förutom att vara på sommarstället då. Jag köpte en vindsurfbräda förra sommaren och då var det såklart  vindstilla hela sommaren. Så i sommar hoppas jag på mycket vind! 

Skribent: Ulrika Svensson

 

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info