Hoppa till sidans innehåll

Juniortränare Fredrik Steinwall

22 DEC 2016 09:00
Fredrik Steinwall, 39, är tillbaka i alpina landslaget – nu som ansvarig för herrjuniorerna. Foto: Leif Hammarström
  • Skapad: 22 DEC 2016 09:00

– När jag slutade för något år sedan kändes det skönt att landa. Men efter en tid började jag sakna skidlivet och nu känns det kul att vara ansvarig för juniorerna. För hoppningsvis har jag något att tillföra.

Fredrik har själv en aktiv bakgrund. Han tävlade för Umeå-Holmsund, var aldrig uttagen i något landslag, men gjorde elva starter i Europacupen och vann fem FIS-tävlingar.

Som tränare är han en av de mest rutinerade i dagens landslag. Han har bland annat jobbat med Europacup herrar (2004–2005), världscup herrar (2005–2009) samt världscup damer (2011–2015).

Vad kan du främst tillföra juniorlaget?

– Låt mig säga allt från material och fysiologi till skidteknik och organisation. Har ju varit på de flesta positioner i ett landslag.

– Det gäller att skapa en helhet. Allt omkring själva skidåkningen måste också fungera.

Juniorlaget består av fem åkare från fyra klubbar: Hannes Grym, Storklinten, Olle Sundin, Djurgården, Zack Monsén, Åre, Filip Platter, dito och Filip Vennerström, Sundsvall.

– Det är ett litet lag, men det är lagom att vara fem-sex åkare, säger Fredrik, som under försäsongen bland annat haft hjälp av Mikael Junglind, mest bekant som tränare för Anja Pärson.

Hur vill du beskriva laget?

– Det är ett bra och homogent gäng med bra sammanhållning. Är en grupp inte homogen lyckas den inte. Alla är hungriga och vill visa framfötterna.

– Hälften är talanger, hälften träningsprodukter. Alla har en bra bas att stå på. Gruppen känns komplett och har nyss börjat sin resa.

I mars går junior-VM i Åre och Fredrik säger att det givetvis är det stora målet i vinter.

– Det är himla kul att JVM avgörs på hemmaplan och vi bygger för att vara så bra som möjligt i mars. Tycker vi har tappat på juniorsidan de senaste åren och det är viktigt att vi kan ta ett stort steg.

Alpine chefen Tommy Eliasson Winter säger i en intervju att målsättningen är en dam och en herrmedalj samt vinst i lagtävlingen.

– Jag tycker att det är motiverande målsättning. Tuff, men realistisk om vi lyckas med alla förberedelser.

Förra säsongen tog Sverige lagsilver i Ryssland och bästa herresultatet svarade Albert Bäckman för med en tolfteplats i storslalom.

– Vi har tränat mycket i Åre och kommer att göra det även i fortsättningen. Det är värdefullt att vi kan lära känna tävlingsbackarna.

Hur kommer ni att matcha laget fram till JVM?

– Vi kommer att försöka ge dem erfarenhet från ett par EC-race, men fokus är på FIS för att förbättra punkter och ranking in mot JVM. Kanske blir det också någon resa utanför Norden för att få ännu bättre FIS-tävlingar och fler möjligheter att förbättra punkterna.

I jobbet som junioransvarig vill Fredrik också knyta samman landslaget med gymnasierna och skolorna runt om i landet och komma med träningstips.

Flera åkare från gymnasierna brukar också finnas med på juniorlandslagets träningsläger.

Skribent: Leif Hammarström
Epost: Adressen Gömd

 

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info