Hoppa till sidans innehåll

Kling bästa svenska i Semmering

27 DEC 2016 14:08
Ett klart Semmering, Österrike, välkomnade damernas världscup med en stenhård storslalombacke. Fem svenska damer på start stod redo för att göra upp om första pallplatserna efter juluppehållet, men tyvärr gick det inte som planerat. Foto: GEPA
  • Uppdaterad: 27 DEC 2016 17:53

Maria Pietilä Holmner, UHSK Umeå SK, var först ut av de svenska damerna och redan från start var hon snabb. Hon lyckades hålla linjen och få med sig farten in i mål när hon tog ledningen. Hennes tid höll sig ända tills hon blev nerpetad från ledarplatsen av italienska Marta Bassino. Inför andra åket låg sen Maria 4:a, bara två tiondelar från en pallplats.

Även Frida Hansdotter, Norbergs SLK, som startade precis efter Maria fick till ett bra åk. Hon hade bra bett i skidorna och visade inga större tidsödslande misstag och det gav resultat. Inför andra åket låg Frida 13:e.

Tredje svenska att starta var fartspecialisten Kajsa Kling, Åre SLK. Även om storslalom inte är Kajsas huvuddisciplin gjorde också hon ett åk som visade på bra kontroll. Hon kom lite efter men tog sig till andra åket på en stabil 19:e-plats.

Anna Swenn-Larsson, Rättviks SLK, lyckades tyvärr inte ta sig in bland topp 30, och var därmed inte vidare till andra åket, och Emelie Wikström, IFK Sävsjö, åkte ur. Därmed var tre svenskor klara för andra åket.

Damerna gjorde en stabil insats i första åket, och det var något som speglade sig i huvudtränare Lars Melins utlåtande om första åket.

– Klart att det är synd att Anna och Emelie inte tog sig vidare, men annars var det ju skitbra det här. Riktigt kul! Det är ju hur tight som helst i toppen så nu hoppas jag att tjejerna ser möjligheterna istället för hoten inför andra åket. Att de har allt att vinna om de står på.

Han tyckte också att backen var bra nog för snabba tider även i andra åket.

– Den har en hård skorpa på sig så jag tror den kommer hålla bra inför andra åket, även om det efterhand kommer bli mer och mer slagigt ju fler som åker.

I andra åket satte Lara Gut en tid som visade sig svårslagen. Åkare efter visade sig ha svårt att hålla jämna steg Gut, och även svenskorna.

Maria Pietilä Holmner låg bara två tiondelar från pallplacering efter första åket, men strax innan mål åkte hon in i en port och föll. Efter att ha tappat båda skidorna kunde hon ändå av egen kraft ta sig ner till målområdet. 

Frida hade tappat sitt försprång vid första mellantiden och fick nöja sig med en 25:e plats.

Kajsa tappade också några placeringar i sitt andra åk men hon blev ändå bästa svensk med sin 20:e plats.

Dagens dam-segrare var amerikanskan Mikaela Shiffrin.

Efter magnetröntgen visade det sig att Maria Pietilä Holmner har fått ett delvis skadat inre ledband och ett litet benblåmärke, ett så kallat bone bruise.

I tre till fyra veckor kommer hon ha en ortos (skydd med skenor längs med knät för att stabilisera), och sedan kan hon börja med lättare styrketräning för att komma tillbaka. Om allt går som det ska beräknas hon kunna vara tillbaka på skidor om sex till åtta veckor.

– Det var inte så farligt som vi befarade. Det är den snällaste skadan som går att få med tanke på det våldet knät utsattes för, säger Per Liljeholm, landslagsläkare.

Maria är lättad med tanke på att det inte behöver opereras.

– Än så länge jobbar jag fortfarande mot att stå på start på VM i februari, men hur det blir får de närmsta veckorna utvisa, säger Maria.

Samtidigt drog farttävlingarna i italienska Santa Caterina igång för herrarna och för första gången på ett tag var Sverige med på startlistan. Alexander Köll, Landskrona Ski-Club, representerade blågult i Super G i sin tredje världscupstart genom karriären.

Han startade som nummer 53, och tog sig i mål på en 49:e plats. Vinnare var Kjetil Jansrud, Norge.

Alexander kommer även tävla i morgondagens störtlopp och torsdagens alpina kombination.

I morgon drar herrarnas störtlopp igång 11.45, och damernas första åk i storslalom 10.30 och andra åket 13.30. 

Du följer tävlingarna i SVT, Eurosport, TV4 och TV12, alternativt via FIS hemsida.

Skribent: Erik Danielsson
Epost: Adressen Gömd

 

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info