Hoppa till sidans innehåll
Foto: Bildbyrån

Alphand vann i Hafjell

03 DEC 2017 21:44
Tävlingshelgen är över och det har tävlats i både Europacup och världscup. Damernas Europacup besökte Hafjell, Norge, med storslalom och herrarnas världscup var i Beaver Creek, USA, med fart och storslalom.
  • Uppdaterad: 03 DEC 2017 22:13

Damernas Europacup har redan skördat framgångar i Funäsdalen där Ylva Stålnacke, Kiruna BK, tog en tredjeplats på torsdagen, men det skulle visa sig inte vara nog för de svenska EC-damerna.

På söndagen tävlade tio svenska damer i storslalom och vassast av alla var Estelle Alphand, Åre SLK, som stod högst upp på pallen efter två åk och säkrade där med sin första vinst i Europacupen genom karriären.

– Det var jättefint underlag så jag tog chansen och försökte köra så tufft och rent jag kunde, och det gick ju bra. Backen skjuter på hela vägen och är väldigt kuperad så det gäller att jag jobbar hela vägen från start till mål. Jag tyckte att jag lyckades med det i båda åken och jag är jättenöjd med dagens insats, sa Estelle efter dagens tävling.

Tidigare har Estelle tre pallplatser med två 3:e platser i alpin kombination och en 2:a plats i Super G.

Anna Swenn-Larsson, Rättviks SLK, placerade sig som näst bästa svenska dam på en 16:e plats, sen kom Ylva Stålnacke 23:a, Magdalena Fjällström, Tärna IK Fjällvinden, 34:a, och Lisa Hörnblad, Höga Kusten Alpin, 43:a.

De övriga svenska åkarna tog tyvärr inga placeringar.

I världscupens farttävlingar i Beaver Creek var det bara Felix Monsén, Åre SLK, som representerade Sverige, men Felix var inte nöjd med sin prestation varken efter fredagens Super G eller lördagens Störtlopp.

– Min inställning inför helgens tävlingar var det inget fel på, men dessvärre fick jag inte åkningen att fungera och gjorde lite för mycket missar för att kunna få med mig ett resultat jag skulle vara nöjd med, sa Felix efter helgen. 

I Super G slutade Felix 53:a och i störtloppet 65:a och fortsätter arbeta för att klättra i startlistorna.

Efter farttävlingarna var det på söndagen dags för herrarnas första storslalomtävling i Beaver Creek. Tävlingen blev storslalompremiär i herrarnas världscup efter att den ordinarie premiären i Sölden, Österrike, blivit inställd på grund av blåst.

På start var både Matts Olsson, Valfjällets SLK, och André Myhrer, Bergsjö Hassela Alpina, med startnummer 8 respektive 19.

Både Matts och André fick med sig bra förstaåk där Matts låg 7:a och André 14:e inför andra åket, där båda kände att de hade mer att ge inför andra åket.

I andra åket tappade tyvärr både Matts och André placeringar och slutade 9:a respektive 18:e, men båda visade vilja att åka snabbt, vilket bådar gott inför OS-säsongen.

– Det kändes riktigt dåligt i andra åket faktiskt. Jag var förberedd på att det skulle vara en stygg siffra när jag kom ner men i slutändan är det en okej placering även om andra åket inte var bra alls. Jag ville gå för det för det eftersom kändes som att jag hade mer att ge i mitt andra än i första. Sen att jag flyger ut i någon sväng ganska tidigt och då tappade jag rytmen i åket, sa Matts till kanal 5 efter sitt andra åk.

Efter första tävlingen i ryggen vet Matts vad han vill förbättra för att ta bättre placeringar kommande tävlingar.

– Jag vill ta bort lite misstag i min åkning. Jag är ganska nöjd med svaret jag fick idag, men jag vill attackera hårdare in i svängarna framöver, avslutar Matts. 

Nästa storslalomtävling för herrarnas världscup är i Val d'Isère, Frankrike, 9 december. 

Skribent: Erik Danielsson
Epost: Adressen Gömd

 

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info