Hoppa till sidans innehåll
Foto: Klas Rockberg

Grant drabbad av korsbandsskada

04 APR 2017 14:16
Lovisa Grant, IFK Lidingö, har blivit drabbad av en korsbandsskada och lägger nu full fokus mot att ta sig tillbaka till nästa säsong.
  • Uppdaterad: 04 APR 2017 15:03

Det är en klassisk korsbandsskada på främre korsbandet och efter tävlingarna i Åre har Lovisa blivit undersökt på Sophiahemmet i Stockholm.

– Det känns sådär, även om smärtan just nu är helt okej. Knät har gjort väldigt ont eftersom det utsattes för stort vrid-våld men nu har det lagt sig lite, berättar Lovisa.

Det var under alpina SM i Åre som Lovisa föll under storslalomtävlingen och fick ont i sitt knä. Efter magnetkameraundersökning i Stockholm visade det sig att korsbandet är av och att det ska opereras.

– Jag åkte storslalom och hann åka typ tio svängar innan jag fick ett kast och fick bakvikt. Då högg skidan och hela knät vreds. Jag tror det var när skidan högg som korsbandet gick av. Det är en klassisk korsbandsskada och det är så klart inte kul, men det som känns positivt är att det inte var så mycket annan skada. Det är klart att det fanns benblåmärken, så kallade bone bruise, efter vridvåldet, men det som är skönt är att det inte var mer ändå, fortsätter Lovisa.

Efter operation, som beräknas ske inom tre till fyra veckor, kommer Lovisa lägga all sin fokus på att ta sig tillbaka till tävlingsbacken.

– Jag siktar på att stå på skidor efter jul, avslutar hon.

Att komma tillbaka från en korsbandsskada är inte ovanligt och vikten att bli bra i knät för att kunna fortsätta prestera på max är något landslagsläkare Per Liljeholm bekräftar.  

– För en alpin skidåkare på hög nivå är det så stora krafter som påverkar knät att en behöver sitt korsband för att fortsätta. Vill en fortsätta sin karriär krävs det operation. Vanligtvis brukar en räkna med att det tar cirka sex månader innan knät kan belastas fullt, men innan en står och tävlar på max är snitt-tiden på nio månader. Det är min individuella bedömning och det kan så klart skilja sig från person till person och det viktiga är så klart att personen i fråga känner sig trygg i att belasta knät, säger Per.

Lovisa har bra stöd av landslagsorganisationens fysio-avdelning som kommer hjälpa henne hela vägen tills hon känner att hon är tillbaka.

– Den här typen av skada kräver en rejäl längre rehabilitering och nu handlar det om att lugna ner knät och så smått starta igång rehabilitering inför operationen. Då kommer Lovisa göra vad hon kan för att hålla knät och musklerna så fräscha som möjligt inför operation, säger Peter Qvick, landslags-fysio för Lovisa.

Skribent: Erik Danielsson
Epost: Adressen Gömd

 

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info