Hoppa till sidans innehåll
Foto: Klas Rockberg

Hargin trea i Hammarby

01 FEB 2017 19:38
Mattias Hargin, Huddinge SK, slutade trea i lördagens världscupstävling i Hammarbybacken i Stockholm. Foto: Klas Rockberg/SSF
  • Skapad: 01 FEB 2017 19:38

När världscupen besökte Sverige och det var dags för parallellslalom visade de blågula åkarna att det verkligen är en svensk styrkegren.

Mattias hade redan innan tävlingen berättat att han var väldigt laddad för att tävla i Stockholm eftersom det på flera sätt kan kallas för hans hemmaplan då han tävlat mycket i Stockholmsområdet som ung.

– Det är så klart extra speciellt att komma till Stockholm och få tävla här där det känns som hemma. Det är inte hemmabacke men jag har ändå varit här mycket när jag växte upp.

 När det sedan var dags för start höll Mattias inte på spänningen. Han mötte Daniel Yule, Schweiz, och efter första mötet låg Mattias 37 hundradelar efter och det skulle krävas en ordentlig kraftuppvisning för att plocka in tiden och ta sig först i mål i andra mötet. Mattias lyckades med precis det när han vann med 16 hundradelar till godo och då var klar för kvartsfinal.

– Jag var lite för het i första mötet. Efter det ville jag bara fokusera på att åka skidor istället för att försöka ta igen, sa Mattias efter tävlingen.

I kvartsfinalen fortsatte Mattias att bjuda den tillresta publiken på spänning när han vann med bara en hundradel i första mötet mot Giuliano Razzoli, Italien. Han vann även andra mötet och var då klar för semifinal där han fick möta tysken Linus Strasser. Där räckte det tyvärr inte hela vägen och Mattias fick se sig besegrad med bara 11 hundradelar i sista mötet.

Mattias fick därmed åka lilla finalen i en kamp om tredjeplatsen. Där fick han möta britten Dave Ryding och till publikens förtjusning lyckades Mattias besegra britten i båda mötena och med det var tredjeplatsen säkrad.

– Det är så jävla kul att få till det på hemmaplan. Men jag är så mör i kroppen nu. Det känns som att jag varit i en fajt. Jag har ont i hela kroppen. Det tar verkligen mycket på en att tävla såhär.

Men efter tävlingen kunde han berätta vilket stöd han kände att han fick av de drygt nio tusen vrålande alpinsupportrarna som ramade in backen.

– Det är som en gryta här nere och när jag åkte hörde jag verkligen publikens stöd och det är så häftigt. Och så är det jättekul att vara hemma och hinna träffa familjen lite mer.

Strasser, som var den enda som besegrade Mattias, besegrade fransmannen Alexis Pinturault i finalen och då var herrarnas pallplatser klara.

 Det var som sagt också en lyckad kväll för Frida Hansdotter, Norbergs SLK som öppnade starkt och visade att hon är kvick i parallellen när hon vann båda heaten med två tiondelars marginal mot Ana Bucik, Slovenien.

I kvartsfinalen ställdes Frida mot Chiara Costazza, Italien, och även där vann hon båda heaten och tog sig till semifinal där hon fick möta Mikaela Shiffrin, USA.

Shiffrin lyckades slå Frida, som då fick slåss om tredjeplatsen mot norskan Nina Löseth. Frida blev besegrad av Löseth och slutade fyra.

Efter tävlingen kände hon ändå att hon kunde ta med sig bra grejer från dagen, även om det inte räckte så långt som hon hade hoppats på.

– Jag känner att jag ändå är bitvis nöjd med dagen. Jag tar med mig att jag trots allt var snabbare än Shiffrin i något åk även om hon var bättre sett över hela dagen. Så det tar jag med mig även om jag idag fick bita i det sura äpplet, sa Frida efter tävlingen.

Skribent: Erik Danielsson
Epost: Adressen Gömd

 

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info