Hoppa till sidans innehåll
Foto: Bildbyrån

Engagemang kring de nya fartdräkterna

23 NOV 2017 10:00
Åsikterna kring den nya fartdräktsdesignen är många och det är härligt att se hur frågan engagerar. Men hur går det egentligen till när en ny design arbetas fram? Philip Tavell som varit delaktig i processen berättar.
  • Skapad: 23 NOV 2017 10:00

Helly Hansen har designat dräkterna som europacuplagen och damernas världscuplag åker i, och arbetet bakom designen och färgvalet är genomfört med stor lyhördhet från åkare för att så bra som möjligt fånga deras önskan så att dräkten får dem att känna sig snabba och odödliga.

– När vi skapar en ny kollektion utgår vi ifrån atleterna och deras prestationer, vi drivs av att se de professionella lyckas och utvecklar kläder med deras input som kan ge dem förtroendet att vinna, säger Philip Tavell, kategoridirektör på Helly Hansen.

Processen att designa en dräkts visuella uttryck är uppdelad i två olika områden. Den ena delen handlar om färg och form och den andra är vad det estetiska faktiskt skapar för associationer.

– Målet är att skapa en dräkt som atleterna vet presterar på berget men det är också viktigt att dräkten skapar en inre trygghet och stolthet. Vi väljer färger och former som ska skapa en yttre och inre styrka, det är en balans mellan att skapa en stark visuell bild som inger mod samtidigt som de ska känna ett lugn och vara fokuserade på deras mål innan de skjuter ut sig ur starthuset. Därför har vi valt en mix av mörkare toner som skapar trygghet tillsammans med den gula färgen och de patriotiska tre kronorna som skapar energi och stolthet att representera Sverige, fortsätter Philip.

Designen av dräkterna har ett genomgående fokus kring att få åkaren att känna sig snabb, inte bara när det kommer till färgval, utan även när det handlar om mönster och val av former på dräkten.

– Vi har till exempel valt att ge dräkten ett sexpack på magen för att visualisera vikten av core-muskulaturen vid skidåkning, och det hoppas vi kan bidra till att åkarna känner sig sjukt snabba när de har dräkten på sig. De ska inte bara veta att dräkten är snabb, de ska känna det också. Vi har också försökt skapa en patriotisk superhjältekänsla genom att placera en siluett av Pippis karaktäristiska hår på damernas ryggar och en siluett av Emils hår och keps på herrarnas ryggar avslutar Philip.

Med fokus mot en OS-säsong tror vi tillsammans med Helly Hansen att årets dräkter kommer öka våra åkares medaljchanser i PyeongChang i februari.

Videointervju med Philip Tavell på Helly Hansen samt en liten film om vad åkarna kan tänkas göra med dräkterna när de inte är i skidbacken hittar du här. Använd fritt som du önskar.
https://www.dropbox.com/sh/10liwfsfevl9qvg/AAAWpC_y4QES9aPd19IBTQ4Oa?dl=0

SVT har startat en omröstning gällande vad du tycker om designen. Delta gärna och gör din röst hörd.
https://www.svt.se/sport/vintersport/alpina-forbundet-svarar-pa-kritiken-om-lila-drakterna/

Skribent: Erik Danielsson
Epost: Adressen Gömd

 

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info