Hoppa till sidans innehåll

Hansdotter tre tiondelar från pallen

03 JAN 2017 17:17
Slalomtävlingarna i Zagreb inleddes med damernas tävling och det var ett solsprucket dis som låg över backen vid första åket. Förhållandena var strålande och stämningen i det svenska laget var hög. Foto: Bildbyrån
  • Skapad: 03 JAN 2017 17:17

Frida Handsotter, Norbergs SLK, Emelie Wikström, IFK Sävsjö, och Anna Swenn-Larsson, Rättviks SLK stod på start. 

Frida som startade som nummer två fick inte riktigt till åket som hon ville ha det. Innan tävlingen hade hon pratat om att hon kände att gamla Frida var på väg tillbaka. Hon kände att hon hade snabb åkning i sig och att det nu var dags att släppa på.

Inledningsvis hade hon bra tempo men efterhand som hon tog sig ner i den långa slalombacken tappade hon dyrbar tid. Inför andra åket låg hon 5:a.

– En ser inte riktigt allt i banan, så på vissa ställen blev jag överraskad där det var lite gropigt och slagigt. Jag tycker att jag hade en bra start, men sen var jag lite mesig här nere. När jag kom in över kanten backade jag lite. Jag ville vara säker på att ta mig ner istället för att bara köra och det är något jag måste jobba på, men jag tycker att jag bitvis var gamla Frida, sa hon till SVT efter sitt första åk.

Nästa svensk var Emelie som innan första åket såg fram emot världscuptourens längsta slalombacke när hon pratade med SVT.

– Det känns bra idag. Jag åkte bra i Semmering trots att jag inte fick ett resultat med mig. Men idag är det bara att försöka hålla uppe tempot hela vägen och det ska bli kul att röja på flacken. Där tror jag att jag kan plocka tid.

Emelie öppnade vasst men i första branten tappade hon lite tid och strax innan första mellantid gjorde hon ett misstag där hon tappade tiondelar. Hon tog sig i mål som 13:e och inför andra åket låg hon 18:e.

Efter sitt åk var hon inte speciellt nöjd när hon pratade med SVT.  

– Det var inge bra. Det var ett riktigt skitåk. Jag kände inte att jag hade någon kontroll alls utan bara skickade det framför mig och satt ner hela åket. Banan är ganska orolig och bumpig, och det kändes som att jag hade skidorna flera meter framför mig hela åket och jag hade ingen kontroll. Jag är glad att jag tog mig ner idag. Jag var på väg att åka ur flera gånger.

 Anna åkte riktigt bra. Hon lyckades ta sig igenom det svåra partiet i inledningen av backen och efter det flacka partiet hade hon åttonde tid. Hon fortsatte åka fort, men bara fyra portar innan mål missade hon tyvärr en port och tog sig inte vidare.

Emelie som var först ut av de svenska åkarna i andra åket fick till ett bra åk. Ett åk som visade att hon kan åka fort och det gav resultat när hon tangerade personbästa med en 12:e plats.

– Jag tyckte det gick ganska bra idag. Det började bra och mitten var bra men slutet var lite sämre. Mitt andra åk var ändå bättre än första åket, men jag blev lite sen i slutet och då kunde jag inte driva på hela vägen. Det är väldigt viktigt att få poäng och mer självförtroende så det tar jag med mig plus min åkning från Semmering. Jag får boosta mig med det jag har, sa hon till SVT efter sitt andra åk.

I Fridas andra åk gjorde hon precis det hon sa att hon skulle göra. Hon visade att formen fortsätter gå uppåt när hon öste på och släppte iväg skidorna. Det var ett säkert åk där hon visade att hon ville mycket när hon tog sig i mål med en ledartid som tillslut räckte till en 4:e plats, bara tre tiondelar från tredjeplatsen.

– Det är klart att jag alltid siktar på pallen men jag får ta med mig den här 4:e platsen. Jag är hyfsat tillbaka som gamla Frida men inte riktigt. Jag tycker att jag startar väldigt bra i båda åken men sen blir jag inte säker att skidorna ska sitta i svängarna och det måste jag jobba med. Jag är tävlingsmänniska så en 4:e plats är jättebra men jag är inte nöjd med det. Halva gamla Frida är tillbaka och snart är det hela, sa hon till SVT efter sitt andra åk.

Velez Zuzulova, Slovakien, stod som segrare i dagens slalom.

På torsdag åker herrarna slalom och då är första åket 14.45 och andra åket 18.00. Du följer det på SVT2 och Eurosport, samt via FIS hemsida.

Skribent: Erik Danielsson
Epost: Adressen Gömd

 

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info