Hoppa till sidans innehåll

Hargin tangerade säsongsbästa

15 JAN 2017 14:32
Efter en helg som drabbats av stökigt väder och därmed haft ett gäng inställda världscuptävlingar var det på söndagen äntligen dags för världscupslalom i Wengen, Schweiz, och störtlopp Altenmarkt-Zauchensee, Österrike. Foto: Bildbyrån
  • Skapad: 15 JAN 2017 14:32

André Myhrer, Bergsjö Hassela Alpina, Mattias Hargin, Huddinge SK AF, Anton Lahdenperä, Gällivare SK, Kristoffer Jakobsen, Storklintens AK Skalp, och Emil Johansson, SK Vitesse, var de fem svenska herrarna som stod på start i slalomtävlingen i Wengen i Schweiz.

Inför första åket sa André till SVT att det var en ganska rak bansättning och att han räknade med att stå i fartställning de sista portarna. Något som André brukar kunna nyttja till sin fördel.

Men André fick inte riktigt till sitt första åk. Han kom lite bak på skidorna och såg ut att tappa balansen lite. Inför tredje mellantiden kom han långt ut i någon sväng, men lyckades rädda upp det och tog sig i mål som 5:a. Inför andra åket låg han 23:a.

Nästa svenska åkare var Mattias och han lyckades hålla sig till sin taktiska planering, som han gått igenom efter inspektionen när han pratade med SVT.

– Överlag ser det riktigt fint ut. Det parti jag måste ha koll på är uppe på toppen, och när jag går över kanten ner i det branta partiet måste jag kanske sänka tempot för att ha kontroll in i branten. Sen får jag ösa på igen på sista flacken. Det går att ta eller tappa mycket tid i slutet.

Mattias höll sig till den taktiska planen och det gav resultat. Han gick vidare till andra åket på en 5:e plats och när han pratade med SVT efter sitt första åk var han nöjd.

– Det var skönt. Jag åkte som jag planerat och fick med mig bra fart. I övre delen skickade jag på, och sen i branten åkte jag lite mer stabilt för att sen skicka på i sista flacken också. Avslutningen blir väldigt flack och där kan racet avgöras, och jag fick med mig bra fart dit så det tar jag med mig vidare till andra åket. Det är här jag vill och ska vara.

Kristoffer som hade startnummer 53 lyckades också med sitt första åk. Han knep en av platserna till andra åket när han tog sig vidare på en delad 20:e plats.

– Krille åkte riktigt bra. Han hade inga missar, och det visade ju sig eftersom han tog sig till andra åket. Backen är naturligt svår och han åkte taktiskt bra hela vägen. Vi pratade igår om att det finns platser till VM att plocka han visade att han inte har något och förlora så han öste verkligen på, sa huvudtränare Heinzpeter Platter efter första åket.

Anton som var tredje svenska åkare gjorde någon miss och var nära på att åka ur, men precis som André lyckades även han rädda upp det, men det räckte inte till ett andra åk. Inte heller Emil lyckades ta sig till andra åket.

I andra åket fick Kristoffer till ett ganska stökigt åk men som ändå resulterade i världscuppoäng för honom när han slutade på en 23:e plats.

– Det var väl inget klockrent åk. Jag är sådär nöjd eftersom det strulade lite. Jag hade en miss in i branten när det gick lite väl fort och jag var inte riktigt med. Jag kom lite långt bak på skidorna när jag släppte på lite väl mycket. Nästa gång går det kanske bättre, men det är så extremt kul att åka världscupen. Det är lite mer drag och folk. Extremt peppande, sa Kristoffer till SVT efter sitt andra åk.

Mattias som låg bäst till av de svenska åkarna lyckades bra med sitt andra åk även om han inte plockade några placeringar när han tangerade sitt årsbästa med en 6:e plats, 36 hundradelar från pallen.

– Jag är skitnöjd. Riktigt nöjd med åkningen eftersom jag vågar trycka på, och även om jag tappar lite känner jag att jag ger allt. Jag är skitstolt och glad. Inför idag var jag ganska säker. Jag har aldrig åkt så bra på träning som jag gör nu och då kommer självförtroendet med in i tävling. Jag satte ner det hyfsat idag och det är bara att få in det i skallen och då ökar självförtroendet, sa Mattias till SVT efter sitt andra åk.

André åkte för första gången i år tyvärr ur i sitt andra åk.

Henrik Kristoffersen, Norge, vann herrarnas slalom.

I Altenmarkt-Zauchensee var Kajsa Kling, Åre SLK, redo för störtlopp. Inför tävlingen sa hon till TV4 att hon kände sig i bra form och att hon fått till ett stabilt träningsåk i tävlingsbacken som har många dolda svängar och ”knicksiga” partier.

Men Kajsa lyckades inte få till ett så bra åk som hon hoppats på, och när hon pratade med TV4 efter sitt åk visste hon inte riktigt vad hon skulle gjort annorlunda för att kapa tid.

– På toppen var jag nog utanför spåret hela tiden, annars vet jag inte varför jag var så långsam. Det kändes inte som ett klockrent åk men det kändes som att det skulle vara snabbare än vad det var. Jag kom inte riktigt in i vissa svängar som jag skulle och då får jag inte med farten som jag ska. Nu måste jag analysera för att förstå vad jag gjorde fel, för det vet jag inte just nu.

Kajsa slutade på en 26:e plats. Dagens vinnare i störtloppet var Christine Scheyer, Österrike. 

Skribent: Erik Danielsson
Epost: Adressen Gömd

 

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info