Hoppa till sidans innehåll
Foto: Klas Rockberg

Platter bäste svensk i JVM-slalom

14 MAR 2017 13:14
Sista dagen på JVM i Åre bjöd på blandat väder, snabb bansättning och härlig stämning när herrarna tävlade i mästerskapets sista disciplin, slalom.
  • Skapad: 14 MAR 2017 13:14

Tisdagen inleddes med snöfall och tuffa förhållanden, men efterhand som dagen gick bröt solen igenom och lagom till andra åket var det både sol och god sikt i tävlingsbacken.

Fem svenska herrar var redo på start vid den snabbt satta banan. Filip Vennerström, Sundsvall SLK, Hannes Grym, Storklintens AK Skalp, Oscar Cassman, Östersund Frösö SLK, Zack Monsén, Åre SLK och Filip Platter, Åre SLK.

Det var ett lite decimerat svenskt lag som drabbats av skador inför slalomen, som gjorde att laget inte hade helt perfekta förutsättningar för att lyckas plocka resultat.

Det visade sig vara en utmanande tävlingsdag för flera av åkarna, såväl de svenska som de från gästande nationer, då endast 45 av drygt 120 startande tog sig i mål i första åket.

Av de svenska åkarna var det bara Filip Platter som tog sig hela vägen in i mål vid första åket när han placerade sig som 34:a inför andra åket.

– Backen var fin och jag tycker att arrangörerna hade lyckats skapa bra förutsättningar. Våra två bästa åkare Grym och Vennerström ville visa sig på hemmaplan och då gäller det att hitta rätt balans för att få till åkningen och inte bli överladdad, men det gick inte hela vägen tyvärr, berättar tränare Fredrik Steinwall.

Filip som i grunden är fart-åkare fick chansen att åka slalom även om det var ett tag sedan han tränade teknikåkning. I första åket åkte han bra men strax innan mål gjorde han en miss där han tappade tid.

– Filip hade jättebra inställning. Han är ingen slalomåkare i första hand men hade det inte varit för missen i första åket hade han varit topp 30 inför andra åket och då hade han haft andra förutsättningar, fortsatte Fredrik.

I andra åket tappade Filip tid, men han klättrade i placeringar. Från att ha legat 34:a inför andra åket tog han sig in bland topp 30 i andra åket när han slutade 28:a.

– Det är svårt att göra det bättre när en är fart-åkare. Han gjorde vad han kunde men han har inte kört slalom på ett tag så jag tycker ändå att han ska vara nöjd med dagen. Han gjorde det bra med de förutsättningar han hade, avslutar Fredrik.

Efter första åket höll Timon Haugan, Norge, ledningen med bara 11 hundradelar ner till landsmannen Björn Brudevoll, som låg tvåa, men i andra åket gjorde Haugan ett misstag på det mittersta flacka partiet och han tappade direkt ledningen.

Istället för Haugan blev österrikaren Adrian Pertl JVM-mästare i herrarnas slalom, före Brudevoll som tog silvret och Simon Efimov, Ryssland, som tog bronset.

Skribent: Erik Danielsson
Epost: Adressen Gömd

 

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info