Hoppa till sidans innehåll

Rekordinledning av den svenska truppen i JVM-störtloppet

08 MAR 2017 15:51
Det blev en historisk insats av den svenska truppen i störtlopp i samband med alpina Junior-VM i Åre idag. Foto: Nisse Schmidt
  • Uppdaterad: 08 MAR 2017 16:31

Det blev en historisk insats av den svenska truppen i störtlopp i samband med alpina Junior-VM i Åre idag.

På damsidan placerade sig Lisa Hörnblad, Höga Kusten AK på en imponerande fjärdeplats, endast 12 hundradelar från pallen och blev därmed bästa svenska.

Till start var det tre åkare som gjorde JVM-debut, Lin Ivarsson, Åre SLK slutade på nionde plats, Fanny Axelsson, IFK Mora AK, slutade på 19:e plats och Ida Dannewitz, Uppsala SLK, slutade på 25:e plats i hård konkurrens med världens bästa juniorer födda 1996–2000.

Tävlingen vanns av Alice Merryweather, USA, schweiziskan Katja Grossman slutade tvåa och Kira Weidle, Tyskland, tog bronset.

Matias Eriksson, ansvarig tränare för juniordamerna sa såhär om dagens insats:
– En riktigt bra insats av tjejerna, redan på träningsåken så visade de upp bra åkning och resultatmässigt idag är det verkligen hatten av. Ett bra besked på att den satsning vi gör på fartdisciplinerna ger effekt redan nu, en skön start på mästerskapet och nu laddar vi om inför morgondagens Super G, sade Matias efter tävlingen.

På herrsidan blev det inte mindre än tre svenska killar topp åtta!

Filip Platter, Åre SLK slutade sexa, klubbkompisen Zack Monsén sjua och Olle Sundin, Djurgårdens IF slutade åtta. I jämförelse med JVM i fjol i ryska Sotji, var den främsta placeringen på herrsidan i störtlopp en 31:a plats. Vann tävlingen gjorde Sam Morse, USA, Alexander Prast, Italien slutade tvåa och Raphael Haaser, Österrike knep tredjeplatsen.

Fredrik Steinwall, ansvarig tränare för herrjuniorerna var nöjd med dagens insats:
– Helt fantastiskt! Starkt av killarna att vara tre åkare topp 10, inte minst när min förhoppning inför JVM var att möjligen att ha en åkare topp 10. Åkarna höll sig till planen vi satte upp tillsammans och de leverade på topp. Vi har en bra stämning i truppen och med ett stärkt självförtroende kommer vi fortsatt att följa den utstakade planen under hela mästerkapet.

Det var under hösten 2015 som Svenska Skidförbundet tillsammans med Bauhaus lanserade fartsatsningen Team Åre 2019, med syftet att skapa en plattform för Sveriges talanger och genom ökade träningsmöjligheter ge utförsåkarna bättre förutsättningar att genomföra sina drömmar och utmärka sig i den internationella konkurrensen.

Den alpina chefen Tommy Winter Eliasson kommenterade dagens svenska insats så här:
– Fantastiskt roligt att vi redan nu kan spåra den nya väg vi tillsammans med Bauhaus och Team Åre 2019 valt. Vi var relativt säkra på att vi med tiden skulle kunna skapa bra förutsättningar för resultat men att vi redan kan se den här typen av resultat var över förväntan. Det är utan tvekan så att vi med dessa ungdomar har ett mycket bra fundament för att nå vår vision om att vara konkurrenskraftiga i alla discipliner 2022.

I morgon rullar Junior-VM vidare med Super-G för både damerna och herrarna.

Torsdag 9/3
Super-G damer
Super-G herrar

Fredag 10/3
Alpin kombination damer (Super-G och slalom)

Lördag 11/3
Alpin kombination herrar (Super-G och slalom)

Söndag 12/3
Storslalom damer
Lagtävling

Måndag 13/3
Storslalom herrar
Slalom damer

Tisdag 14/3
Slalom herrar

Skribent: Erik Segerström
Epost: Adressen Gömd

 

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info