Hoppa till sidans innehåll

Skador stoppade Erika - nu tränar hon juniortjejer

11 JAN 2017 14:00
Skador satte stopp för en lovande karriär för fyra år sedan. Istället blev Erika Holmberg tränare och coach. Nu gör hon andra säsongen med damerna i juniorlandslaget. Matias Eriksson, är ansvarig.
  • Uppdaterad: 12 JAN 2017 08:26

– Även om jag inte kunde tävla mer kände jag att jag hade mycket kvar att ge till sporten så jag började genast att coacha, säger hon.

Erika coachade ett år i USA – där hon gick på college - och flyttade sedan hem till Sverige och började träna ungdomarna på Uppsala Skidgymnasium. Förra året blev hon ansvarig för juniortjejerna och tillsammans med Kristina Hultdin körde hon även Ec-touren.

Erika, som är född 1988, var i många år en av de främsta i sin åldersklass och tog flera guld i USM, YJSM och ÄJSM. Hon åkte även ungdoms-OS och JVM.

Känslan inför säsongen?

– Den är bra. Det är ett helt nytt gäng med mycket talang och potential som blev uttaget i våras.

Här är säsongens lag: Elsa Håkansson-Fermbäck, Vemdalens AK, Evelina Fredriksson Huddinge SK, Emelie Henning, Järfälla AK, Jonna Luthman, Åre SLK, Ida Dannewitz, Uppsala SLK, Michelle Kervén, Huddinge SK.

– Det är ett starkt lag. Tjejerna och vi tränare, jag och Matias Eriksson, börjar bli riktigt sammansvetsade och det är väldigt viktigt. Alla har hittat sina roller. Vi har kul ihop och skrattar mycket mellan svettdropparna.

– Styrkan är sammanhållningen. Vi jobbar som ett lag. Tjejerna har börjat förstå fördelarna med detta. Tillsammans är vi starka.

Hur är det att jobba med morgondagare?

– Det är väldigt spännande och inspirerande. Tjejerna är väldigt motiverade och lyhörda. De utvecklas mycket varje dag på alla plan, både i och utanför backen. Det är väldigt kul att få följa och vara en del av deras resa i både med- och motgång.

– Efter mina år i juniorlaget som aktiv försöker jag mata dem med så mycket kunskap jag bara kan. Saker jag själv önskade att jag haft kunskap om när jag var i deras skor.

I arbetet med laget poängterar Erika långsiktighet och att man vill ge alla individer förutsättningar att nå säsongens mål.

– Samtidigt vill vi ge tjejerna en bra och stabil grund inför framtiden. Något som vi kan bygga vidare på.

Målsättningen i vinter?

– Vi har jobbat med individuella målsättningar, men för att summera så handlar det i slutändan om att ha den snabbaste medelhastigheten från start till mål.

Det stora målet för landslagsjuniorerna i vinter är givetvis VM på hemmaplan i Åre i mars. Erika och hennes tjejer förbereder sig bland annat med en FIS-turné i Schweiz i början av januari. En del tjejer kommer också att åka några Europacuptävlingar.

– Viktigt att tjejerna får komma ut och matchas i ny miljö mot andra nationer. Självklart kommer vi också att ha träningar och tävlingar på hemmaplan.

Vilka förhoppningar har du på JVM?

– Jag hoppas att tjejerna kan stå bakom startgrinden med bra självförtroende, ett leende på läpparna, hungriga på att åka fort och att vi tillsammans toppat formen så att alla kan åka på deras absoluta topp.

– Jag tror stenhårt att vi kan uppnå målet som tidigare har kommunicerats: att ta en individuell medalj och vinna lagtävlingen.

Skribent: Leif Hammarström
Epost: Adressen Gömd

 

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info