Hoppa till sidans innehåll

Slalompremiär i Levi

08 NOV 2017 21:06
Svenska alpina landslaget har varit i Kåbdalis och Idre och vässat formen inför världscupspremiären i slalom i Levi, Finland i helgen.
  • Uppdaterad: 08 NOV 2017 21:40

Till tävlingen i Levi har Sverige åtta platser för damerna och sex platser till herrarna

André Myhrer, Bergsjö Hassela Alpina, Mattias Hargin, Huddinge SK och Kristoffer Jakobsen, Storklintens AK Skalp, är sedan tidigare kvalificerade. De övriga tre platserna är togs ut via en kvaltävling under torsdagen i Kåbdalis.

De kvaltävlande herråkarna var Gustav Lundbäck. Luleå AK, Anthon Cassman, Östersund Frösö SLK, Rickard Kåhre, Hjortens SK, Jesper Ask, IFK Arvidsjaur AK, Emil Johansson, SK Vitesse Skövde, och Max-Gordon Sundqvist, Östersund Frösö SLK.

Kvalet avgjordes i tre åk varav de två bästa åkens tider räknades ihop. De två bästa åkarna var direktkvalificerade, medan den sista platsen var ”coaches choise”.

Gustav har åkt otroligt fort under träningsdagarna i Kåbdalis men hade en stor miss i första åket, vilket gjorde att han var piskad att klara de två andra åken för att kvala. Efter ett lite lugnare andraåk avslutade Gustav med dagens näst snabbaste tid som räckte till en av direktkvalsplatserna.

– Träningen har känts jättebra och det har gått väldigt bra att åka riktigt fort. Idag gick det väl inte som jag hade tänkt mig, men det räckte ju ändå. Annars över lag tycker jag det känns riktigt bra, säger Gustav.

Det snabbaste åket och den andra kvalplatsen tog Emil som har hittat ett lugn och en stabilitet i sin åkning som givit honom en inre trygghet och självförtroende som visade sig på kvaldagen.

– Jag gick in i kvalet med självförtroende samtidigt som jag vet att många åkare åker riktigt bra, så jag visste att det skulle bli tight. Nu siktar jag på att kvala in till andra åket i Levi. Det gäller att ta många starka stavtag i början för att få upp så mycket hastighet som möjligt på flacken där uppe och sedan va ro i branten, säger Emil.

Den sista platsen gick till Anthon som kommer att göra världscupslalom-debut i Levi på söndag. Under lägret i Kåbdalis har Anthon börjat lite trevande, men har vuxit allteftersom tiden gått. Hans styrka är framförallt de flackare partierna, men under de senaste dagarna har även åkningen i branterna blivit stabilare.

– Förhoppningsvis att jag kan gå ut och dra på lite och hålla ihop det i branten, så min förhoppning är att jag kan dra på och kvala till andra åket, säger Anthon efter kvalet.

Tider för bästa åk:

Emil Johansson 50,91
Gustav Lundbäck 51.33
Anthon Cassman 51,58

Samtidigt hade damerna sin interna kvaltävling i Idre för de som inte var direktkvalificerade. 

De som redan var klara för att tävla i Levi var Frida Hansdotter, Norbergs SLK, Emelie Wikström, IFK Sävsjö, och Anna-Swenn Larsson, Rättviks SLK.

Damernas kvaltävling gick över två dagar och det som avgjorde vilka som skulle få en startplats i slalompremiären var en kombination av de snabbaste åken, tillsammans med en övergripande bedömning av tränarna.

De damer som fick de sista startplatserna till lördagens tävling är Sara Hector, Kungsbergets AK, Estelle Alphand, Åre SLK, Nathalie Eklund, Leksands SLK, Ylva Stålnacke, Kiruna AK, och Magdalena Fjällström, IK Fjällvinden.

Första åket på lördag och söndag går 10.00 och andra åket går 13.00, svenskt tid.

Skribent: Erik Danielsson
Epost: Adressen Gömd

 

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info