Hoppa till sidans innehåll
Foto: Bildbyrån

Tredjeplats för Hansdotter

18 MAR 2017 21:24
Frida Hansdotter säkrade en pallplats i världscupsfinalen i Aspen, USA, när det var dags för damernas slalom och herrarnas storslalom.
  • Uppdaterad: 18 MAR 2017 22:29

Frida Hansdotter, Norbergs SLK, Emelie Wikström, IFK Sävsjö, Maria Pietilä Holmner, UHSK Umeå SK gjorde sig redo för start på lördagens slalomfinal. 

Frida som var först ut av de svenska damerna hade innan första åket sagt att hon var hungrig på att avsluta säsongen uppe på pallen. Det visade hon i sitt första åk när hon hade bra flyt och aggressivitet i sin åkning och hennes tid räckte till en 2:a plats inför andra åket. 

– Jag tycker att jag satte upp ett bra tempo. Men här nere fick jag en käpp i ansiktet och blev lite distraherad då och tappade lite så där har jag att ta in.  Jag är supernöjd med åket och vet att jag kan mer. I andra är det bara att gå för det och inte hålla igen någonting, sa Frida till SVT efter sitt första åk.  

Emelie som var nästa svenska åkare hade också bra tempo under skidorna och efter gårdagens resultat i lagtävlingen fortsatte hon visa att hon är i bra form. Hon placerade sig strax efter Frida på en 7:e plats inför andra åket.

– Jag tycker att det började riktigt bra men så avslutade sämre. Jag är nöjd med att jag inte var längre bak med tanke på att förutsättningarna blev sämre och sämre under dagen, men samtidigt mindre nöjd med att jag kände mig trött i benen och skallen efter en lång säsong, sa Emelie efter sitt första åk.

Maria gjorde en miss vid en port strax innan mål och hon tappade då så pass mycket tid att hon inte tog sig vidare till andra åket.

I andra åket fortsatte Emelie visa självsäker åkning och säkrade med det ytterligare en topp 10-placering när hon behöll sin 7:e plats.

– Andra åket var överlag bra. Jag försökte ge järnet men hade en miss på flacken och det var ju inte bästa stället med tanke på att jag tappade lite fart då, men sen avslutade jag bra. Det var jättekul att komma i mål med grön skylt eftersom jag kände att jag hade mer energi under andra åket och jag är nöjd med ännu ett top 10 resultat. Jag gör min bästa säsong någonsin så jag är väldigt nöjd över att jag avslutar säsongen såhär bra, sa Emelie efter dagen.

Även Frida tog med sig saker från första åket för att få ner ett lika bra andra åk och det räckte till en tredjeplats och en fin säsongsavslutning för Frida.

– Det känns som ett skönt avslut. Andra åket var ganska tufft. Det var lite sörjigt uppe på så jag visste inte hur mycket jag skulle våga släppa på. Med en strulig inledning av säsongen fick jag nu ändå till en fin avslutning, avslutade Frida till SVT.

Samtidigt avgjordes herrarnas storslalomfinal i Aspen och det var André Myhrer, Bergsjö Hassela Alpina, som var först ut av de svenska herrarna och han hade med sig bra fart genom hela åket. Tyvärr gjorde han en liten miss efter bara några portar där han tappade lite tid, men inför andra åket räckte hans tid ändå till en 7:e plats. 

Matts Olsson, Valfjällets SLK, visade även han att han är snabb även om han också fick lite problem på samma ställe som André. Matts låg sen efter sin landslagskompis vid de initiala mellantiderna men sen åkte han ikapp och tog sig till andra åket som 6:a.

I andra åket fortsatte Matts med sin självsäkra och ösiga åkning och det gav resultat när han klättrade en placering och slutade på en delad 5:e plats.

– Jag är sjukt glad att jag fick ett nytt bra resultat idag och att dom sista fem racen har varit helt galna. Det här är något helt nytt för mig så nu ska jag bara njuta, säger Matts efter tävlingen.

André åkte tyvärr ur i sitt andra åk genom att pjäxan tog i backen i en sväng så han tappade greppet med skidan och fick därför med sig något resultat från storslalomen.

– Jag tycker jag gör en bra tävling men tyvärr är inte marginalerna på min sida. Jag fick en snöplig boot-out och en innerskida i ett väldigt löst andra åk. Jag är ändå nöjd med att jag gick ut och verkligen körde för det i andra åket. Det var länge sedan vi hade två svenskar med i topp 15 i en final i storslalom vilket känns grymt och nåt att bygga på inför nästa år, säger André efter dagen.

Skribent: Erik Danielsson
Epost: Adressen Gömd

 

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info