Hoppa till sidans innehåll

Arvidsjaurs alpina skidgymnasium startar till hösten

19 SEP 2018 10:03
Premiär för ett nytt alpint skidgynasium! Den första kullen skidelever på Sandbackaskolan i Arvidsjaur börjar hösten 2019, där får de en elitsatsning på alpin skidåkning kombinerat med studier på programmen för naturvetenskap, ekonomi och samhälle.
  • Skapad: 19 SEP 2018 10:03

– Det känns både roligt och spännande med Arvidsjaur som nytt NIU inför nästa läsår. Det erbjudande som de håller på att förbereda med en tydlig progression genom årskurserna samt de träningsmöjligheter som kommer att erbjudas eleverna lovar gott, säger Olle Danielsson nationell alpin chef på Svenska Skidförbundet.

Skolans träningsidé är att arbeta mycket med uppbyggande fysisk träning de första åren med målsättningen att eleverna skall vara skadefri under hela gymnasietiden. En tydlig progression i både skidåkning och fysisk träning skall möjliggöra en hållbar utveckling och goda resultat för varje elev.

Närheten till alla träningsanläggningar innebär att träningen blir mycket tidseffektiv och samtidigt möjliggör mer tid för återhämtning och skola, utan att för den skull tumma på träningsmängden.

– Arvidsjaur har fantastiska förutsättningar för en varierad barmarksträning, löparspår, gym, idrottshall, klättervägg, friidrottsanläggning, ishall och en fostrande militär stridshinderbana finns inom fem minuters joggingavstånd från skolan. Och storskogen med alla dess möjligheter ligger runt hörnet. Det passar vår profil väldigt bra, säger Thomas Lindberg, huvudtränare för det nya skidgymnasiet.

Skidträningen kommer till stor del att genomföras i den lokala backen Prästberget, som också den ligger inom fem minuters avstånd från skolan. Kommunen investerar i år i en förbättrad konstsnöanläggning i backen vilket innebär en tidig och snösäker säsongsstart samt borgar för  en lång träningssäsong.

– Vi har även flera andra bra anläggningar att välja på inom tio mils radie där vi kommer att lägga en del träning. Det förbättrar möjligheterna till en bra variation av terräng och underlag för träning av alla discipliner. Det blir bra och utmanande för eleverna, säger Thomas.

I syfte att utmana och utvidga elevernas totala skidkompetens kommer viss del av skidträningen även att användas för friåkning i olika former.

Vill du veta mer? Kontakta...

Thomas Lindberg
Huvudtränare
Telefon: 070-666 99 92 

Olle Danielsson
Nationell alpin chef
Svenska Skidförbundet
E-post: This is a mailto link
Telefon: 070-558 33 69

Skribent: SSF

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Länk till Åre2019s webbplats (nytt fönster)
Alpint - Active Life Foundation-215-87
150304-Puff-Skidlyftet-215-120
SAS_boka-vinst
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info