Hoppa till sidans innehåll
Foto: Klas Rockberg

​Dags för den alpina världscupspremiären i Sölden

22 OKT 2018 22:12
Den 53:e upplagan av Världscupen i alpin skidåkning drar igång i helgen i österrikiska Sölden och sju svenskar kommer till start.
  • Skapad: 22 OKT 2018 22:12

Den 53:e upplagan av Världscupen i alpin skidåkning drar igång i helgen i österrikiska Sölden.

På lördag den 27 oktober är det damerna som öppnar upp premiärhelgen och vi har fyra laddade svenskor till start. Sara Hector, Kungsbergets Alpina, Frida Hansdotter, Norbergs SLK, Estelle Alphand, Åre SLK & Magdalena Fjällström från Tärna IK Fjällvinden.

Fjolårets premiär resulterade i att tre svenskor tog poäng, där Sara var bäst med en delad niondeplats, Estelle imponerade stort när hon med startnummer 53 slutade på plats 14 och Frida blev 21.

Magdalena Fjällström som under fjolårssäsongen visade framfötterna på Europacupen med flertalet pallplaceringar, är laddad inför säsongsdebuten i Världscupen:
– Det känns bra inför helgen, försäsongen har varit bra och åkningen fungerar på det sätt jag vill. Rankingmässigt i storslalom är jag bättre än någonsin, så jag ska försöka ta med mig den fina känslan från förra säsongen och ge allt jag har, säger Magdalena inför tävlingen.

Herrarna som fick sin fjolårspremiär inställd på grund av blåst, gör ett nytt försök på söndag den 28:e oktober. De svenska herråkarna som vi kommer se på start är Matts Olsson, Valfjällets SLK, Mattias Rönngren, Åre SLK och debutanten Jesper Brändholm, Sälens IF.

Matts Olsson som gjorde karriärens hittills bästa säsong ifjol då han bland annat vann sin första världscupsseger, ser framemot att påbörja en ny säsong:
– ­­ Det ska bli skönt att komma igång, både åkning och materialet känns redo för premiären. Även om man har matchats mot några konkurrenter på tid under försäsongen, så är det inte förrän nu som man kan få ett kvitto på hur man faktiskt ligger till. Även om det är tidigt på säsongen så hoppas jag kunna kliva på direkt i första åket och ta tillvara på ett bra startnummer, säger Matts inför storslalompremiären.

Herrkaptenen Fredrik Kingstad kommenterar herrlaget och läget inför racet såhär:
– Matts har genomfört försäsongen som planerat och är både laddad och redo att dra igång denna VM-säsong. Mattias har visat stark åkning under försäsongen och jag tror han kan ta stora utvecklingskliv denna säsong och det ska bli oerhört spännande att se junioren Jesper Brändholm på start. Ett tecken på vi har en stark generation på gång, säger Fredrik.

Det blir alltså en debutant till start i helgen genom junioren Jesper Brändholm från Sälen, som via kval knep startplatsen till Sölden. Jesper som under förra säsongen presterade bland annat FIS-vinster och pallplatser i Far East Cup, men lyckades även för andra året i rad vinna alpina landslagets ”Alpine Games”. En tävling under barmarkssäsongen som kröner en herre och en dam till de mest allsidiga atleterna i landslaget.

SVT 1 & Eurosport sänder från tävlingarna där första åket startar klockan 10.00 under både lördagens och söndagens tävlingar.

Skribent: Erik Segerström
Epost: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Länk till Åre2019s webbplats (nytt fönster)
Alpint - Active Life Foundation-215-87
150304-Puff-Skidlyftet-215-120
SAS_boka-vinst
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info