Hoppa till sidans innehåll
Foto: GEPA pictures/ Mario Kneisl

Alexander Köll kvalade till andra åket i kombinationen

18 JAN 2019 17:13
En januarifredag med alpin kombination för herrarna i Wengen och en störtloppstävling för damerna i Cortina d'Ampezzo. Alexander Köll, Landskrona Skiclub, gjorde sin första kombination i världscupen och lyckades kvala in till andra åket.
  • Uppdaterad: 18 JAN 2019 17:13

De svenska herrar som kom till start i kombinationen i Wengen var Felix Monsén, Åre SLK och Alexander Köll, Landskrona Skiclub. Den alpina kombinationen bestod av ett slalomåk som sedan avslutades med ett störtloppsrace. Felix körde på bra i slalombacken men kom fel i banan och körde ut strax innan mål. För Alexanders del var det första gången han körde kombination i världscupsammanhang. Han körde in sig på en 30:e plats och hamnade på rätt sida av kvalstrecket.

Marco Schwarz från Österrike, som visat storform under de senaste tävlingarna, ledde kombinationen efter första åket. Han var 20 hundradelar före fransmannen Alexis Pintaurault. På tredjeplats, 87 hundradelar efter Marco, låg fransmannen Victor Muffat-Jeandet. Det var Victor som stod högst upp på prispallen under förra året kombination i Wengen.

Det var 30 åkare som gick vidare till det andra kombinationsåket och Alexander startade först av dessa åkare i störtloppet. Han krigade sig ner i mål och hamnade till slut på en 29:e plats.

– Ingen av de svenska åkarna åkte med någon fart idag. Det var tråkigt att Felix körde ur. Varken han eller Alexander hade några riktigt bra slalomåk och gav inte det självförtroendet vi hade hoppats på. Även om det var kul att Alexander kvalade til andra åket. Vi har en startplats till morgondagens störtlopp och den har vi nu bestämt går till Felix. Han har forsatt förtroende och vi hoppas att han kan plocka fram den skidåkning han visat på träning, säger herrarnas förbundskapten Fredrik Kingstad.

I toppstriden såg det ut att bli en favorit i repris för fjolårets vinnare Victor Muffat-Jeandet. Men Marco Schwarz höll för pressen och visade sin bredd i skidbacken när han till slut körde in i mål med grön skylt. Han vann med 42 hundradelar före Victor. Tredjeplatsen gick till Alexander Pintaurault, 1,12 sekunder efter segraren.

Fredagen bjöd också på ett störtlopp för damerna i italienska Cortina d’Ampezzo. Tre svenska damer kom till start. Det var Lisa Hörnblad, Höga Kusten Alpin, Lin Ivarsson, Åre SLK och Helena Rapaport, Mälaröarnas Alpina SK. Lin som hade gjort ett bra träningsåk inför tävlingen fick inte till farten lika bra den här gången och slutade på en 31:e plats. Den placeringen fick hon dela med Lisa som körde in på exakt samma tid som Lin. För Helenas del slutade tävlingen tyvärr i en uråkning. Hon kom sent i linje men klarade sig utan något allvarligt fall.

Vinnare av damernas störtlopp blev Ramona Siebenhofer från Österrike, hon var 40 hundradelar före tvåan Ilka Stuhec från Slovenien. Tätt där efter kom österrikiskan Stephanie Venier på en tredjeplats, 46 hundradelar efter Ramona.

På lördag, 19:e januari, kör herrarna störtlopp i Wengen klockan 12.30 och damernas kör det andra störtlopp i Cortina d’Ampezzo klockan 10.30. Kanaler som sänder tävlingarna är Eurosport och SVT.

Skribent: Anna Lygnebrandt
Epost: Adressen Gömd

 

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info