Hoppa till sidans innehåll

Föreningar backar Klimatet i projektet Klimatbacken

29 OKT 2019 18:00
SK Vitesse, Mälaröarnas Alpina Slalomklubb, Huddinge Skidklubb Alpina och Åre SLK har förvandlat sina hemmabackar till Klimatbacken för en dag, när medlemmarna sprang för klimatet i projektet Klimatbacken.
  • Uppdaterad: 29 OKT 2019 18:00

Klimatbacken är ett samarbete mellan Svenska Skidförbundet och Vattenfall. Klimatbacken genomförs för att samla in pengar till föreningen och ett valfritt klimatprojekt.

Först ut var föreningen SK Vitesse, Billingebacken i Skövde då medlemmarna sprang samtidigt som föreningen passade på att arrangera kick-off och bytardag.
Familj, släktingar och vänner var sponsorer och hejarklack under ungdomarnas backträning och samlade in hela 35 000 kronor. Av de insamlade pengarna öronmärks 20 procent för klimatsmarta projekt där Vattenfall skjuter till med lika mycket, i det här fallet 7000 kronor, vilket innebar totalt 42 000 kronor till kassan för föreningen.

Föreningsmedlemmar i SK Vittesse som sprang för klubben och klimatet.

 -Vi ska använda pengarna till att åka buss till träningsläger istället för att varje familj åker egen bil och så ska vi se om vi kan hitta ett bättre sätt att värma upp vår klubbstuga, säger Oscar Ljungqvist, ordförande i SK Vitesse och tillägger att detta var föreningens roligaste kick-off på länge. På plats i Billingebacken fanns där också tidigare landslagsåkaren Emil Johansson som sprang i hemmabacken. 

-Roligt med en sådan uppslutning, yngsta deltagaren var två år och den äldsta var väl uppemot 70 år, och alla deltagare sprang eller gick så mycket man orkade samtidigt som alla peppade varandra, säger Emil Johansson.

Efter premiären i Skövde har föreningar fortsätter att backa klimatet och  under en familjedagen i Ekebyhovsbacken genomförde Mälaröarna Alpina Skidklubb sin dag.

-Riktigt roligt att se så många av klubbens medlemmar engagera sig i denna tillställning och för en viktig sak som klimatfrågan. Alla som var på plats gav järnet. Det var en grymt härlig syn att se alla ungdomar ta i allt vad de hade för att samla ihop så många kronor som möjligt till klubben och klimatet, säger Helena Rapaport som är MASK-medlem och var på plats under dagen.

I söndags var det Huddinge Skidklubb Alpinas tur att samla sina föreningsmedlemmar för att plocka höjdmeter.

-Vi satte fokus i klubben på att komma samman, kämpa för en gemensam sak och försöka skapa en plattform för att prata om klimatet, vår påverkan och vad vi kan göra. Klimatbacken är en fantastiskt möjlighet till detta. Att se de ca.100 medlemmarna kämpa upp och ner i Flottsbro och heja på varandra i en gemensam klubbaktivitet var väldigt speciellt för oss. Vi har en stor verksamhet med många team som kanske inte möts i vardagen. Att samlas runt Klimatbacken gav en otrolig energi och glädje för alla, både små och stora, säger Maria Yreggård, Huddinge Skidklubb Alpina.


Åre SLK genomförde ett häftigt kvällsevent för föreningsmedlemmarna, där det fick samla höjdmeter i målbranten vid Nationalarenan i Åre. Hemmaåkaren Lisa Nyberg var kommentator och peppade alla klubbkompisar.

LÄR DIG MER: Klimatbacken

Skribent: Lisa Ek
Epost: Adressen Gömd

 

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info