Hoppa till sidans innehåll

Tävlingar i Garmisch Partenkirchen och Kitzbühel

24 JAN 2019 18:34
Till helgen tävlar de alpina fartdamerna i tyska Garmisch Partenkirchen och herrarna kör tävlingar i österrikiska Kitzbühel. Ett snöfall har kastat om lite i schemat men tävlingarna ser ut att bli av.
  • Uppdaterad: 24 JAN 2019 18:34

Damerna kör farttävlingar i Garmisch Partenkirchen i Tyskland den 26 till 27 januari. De som ska tävla från Sverige är Lisa Hörnblad, Höga Kusten Alpin, Lin Ivarsson, Åre SLK och Helena Rapaport, Mälaröarnas Alpina SK. Förra året vann amerikanskan Lindsey Vonn båda störtloppen i Garmisch Partenkirchen. Bäste svensk blev då Lisa Hörnblad på en 18:e plats.

– Tjejerna har visat bra resultat under träningsåken. Jag ser en helt annan inställning hos dem nu än vad de hade under förra farttävlingarna. Det ska komma in lite dåligt väder till helgen som kan kan kasta om i schemat för damerna. Men det är jättefina förhållanden i backen, kanske det bästa som jag har upplevt här i Garmisch Partenkirchen, säger damernas förbundskapten Lars Melin.

Den 25 till 27 januari är det också världscuphelg för herrarna i österrikiska Kitzbühel med tävlingar i Super G, Störtlopp och Slalom. Det är för 79:e gången som den klassiska tävlingshelgen arrangeras i skidorten. Helgens tävlingsprogram har fått ändras på grund av ett oväntat snöfall. Nu körs störtlopp på fredagen, slalom på lördagen och Suger G på söndagen. Enda svensk till start av fartherrarna är Alexander Köll, Landskrona Skiclub. Han kommer köra både störtlopp och Super G. Felix Monsén, Åre SLK, skadade sig under veckans träning och får avstå helgens tävlingar. 

– Det är en sjuk backe med all is som den har. Alexander hade en okej träning där han var med bra från start men tappade i mitten och på slutet. Tar han poäng är jag mäkta imponerad i en sådan svår backe, säger herrarnas förbundskapten Fredrik Kingstad.

Till slalomen kör svenskarna André Myhrer, Bergsjö Hassela AK, Mattias Hargin, Huddinge SK, Kristoffer Jakobsen, Storklintens AK Skalp och Gustav Lundbäck, Luleå AK. År 2015 fick Mattias till ett kanonåk i Kitzbühel och vann det årets upplaga av slalomtävlingen. Förra årets slalom blev en uppvisning av norrmannen Henrik Kristoffersen. Han krossade allt motstånd och vann men nästan en sekunds marginal före österrikaren Marcel Hirscher. Då blev bäste svensk Mattias på en 16:e plats och André körde ur i det andra åket.

­– Vi har tränat mer isigt underlag det senaste. André fixade en trettondeplats i senaste tävlingen och börjar känna att det går åt rätt håll. Om Kristoffer står på benen kan han vara topp tio. För Mattias del hänger det på självförtroende och han kanske kan plocka fram lite goda minnen från tidigare tävlingar som kan ge honom ett bra resultat, säger Fredrik.

Kanaler som sänder tävlingarna är SVT och Eurosport.

Hållpunkter under helgen är:

Fredag:
Störtlopp herrar klockan 11.30

Lördag:
Störtlopp damer klockan 10.00
Slalom herrar första åket klockan 9.30
Slalom herrar andra åket klockan 12.30

Söndag:
Super G damer klockan 11.30
Super G herrar klockan 13.30

Skribent: Anna Lygnebrandt
Epost: Adressen Gömd

 

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info