Hoppa till sidans innehåll

Guld till Sara Rask i junior-VM

11 MAR 2020 19:45
Guld till Sverige och guld till Sara Rask. Sollentunaåkare slog till med besked när storslalomdisciplinen avgjordes i junior-VM i norska Narvik under onsdag. Två suveräna åk och segern var klar.
  • Uppdaterad: 11 MAR 2020 19:45

Sara Rask

Sara slog an tonen redan i det första åket och skaffade sig ett grepp och tog hand om ledningen i tävlingen. Ledde med 29 hundradelars marginal till norskan Kaja Norbye och sedan på tredje plats återfanns ännu en svenska, Hanna Aronsson Elfman, Kils SLK.

Totalt var det fem svenska åkare topp 15 efter första åket. Sju hundradelar efter Hanna körde Hilma Lövblom, Täby SLK in på fjärde plats och Emelie Henning, Järfälla 13 och sedan Moa Boström Müssener, Uppsala 15.

I det andra åket var Moa först ut av svenska hoppen, men hon hade ingen större lycka med sig utan körde tyvärr ur. Henning förvaltade sitt pund från första och körde in på en slutlig 13:e plats, medan Hilma halkade ner från fjärde till sjunde plats.

Slovenskan Neja Dvorbnik gjorde ett mycket starkt andra åk och tog hand om ledningen. Hanna Aronsson Elfman klarade inte av att vara snabbare totalt än henne och även norskan Kaja Norbye slog sig in före Hanna som fick nöja sig med en fjärde plats, 39 hundradelar från en plats på pallen.

Sedan var det slutligen dags för Rask och där rådde inga tveksamheter. Full fart från första stavtag och hon hade andra åkets näst snabbaste tid, vilket räckte till totalt bästa tid och JVM-guld till Sverige och Sara Rask.

– Det var en lättnad att komma ner i mål och se att det gått vägen, sa en mycket glad Rask efter målgång.

Mellan första och andra åket kände hon allvaret och att hon verkligen hade chansen.

– Jag var inte direkt nervös mellan åken, men det var ändå en lång väntan, jag ville bara i väg och få det avklarat, säger hon.

Hon var själv mycket nöjd med sitt första åk.

– Inga missar, väldigt stabilt och överlag var det väldigt bra underlag, lite småslag i några svängar, men ett riktigt stabilt åk.

I andra hade Sara inte riktigt samma flyt, gjorde en liten miss innan en långsväng för ett flackt parti.

– Men jag vet jag kan plocka tid på flacken, sedan tänkte jag också att det säkert var fler som blev tryckta i den svängen och tappade tid, så jag kände ändå aldrig någon oro.

När hon gick i mål var det som världsmästare, hennes hittills främsta merit. Framgången slog även totalsegern i storslalomcupen i Europacupen, som blev realitet i tisdag när Europacupfinalen blev inställd.

– Vilka höjdardagar i mitt liv.

Riktigt hur hon ska fira de dubbla triumferna var under onsdag inte klart.

– Jag fyller år när jag kommer hem, får kanske fira lite extra då. Just nu ska jag bara försöka ta in allt som hänt.

Foto: Claes-Tommy Herland/Norges Skiforbund

Foto: Jan-Arne Pettersen/Narvik 2020

Skribent: Peter Albertsson
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info